EU želi da normalizuje odnose sa Kubom

Brisel insistira na tome da pritom neće promeniti svoju politiku prema Kubi, odnosno da će i dalje insistirati na unapređenju ljudskih prava u toj zemlji

11. feb 2014

Članice EU odlučile su 10. februara da pokrenu proces koji treba da dovede od normalizacije odnosa sa Kubom. EU je pre više od 10 godina suspendovala saradnju sa Havanom zbog pritiska vlasti na opoziciju. Ministri spoljnih poslova 28 članica EU su sada odobrili pokretanje pregovora čiji je cilj sklapanje sporazuma o saradnji sa Kubom. Brisel insistira na tome da pritom neće promeniti svoju politiku prema Kubi, odnosno da će i dalje insistirati na unapređenju ljudskih prava u toj zemlji.

Šefovi diplomatija EU su 10. febrara usvojili pregovaračke direktive za sporazum o političkom dijalogu i saradnji sa Kubom. „Nadam se da će Kuba iskoristiti ovu priliku i da ćemo raditi na jačanju odnosa“, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton (Catherin Ashton).

Ona je rekla da EU neće menjati dosadašnju politiku prema Kubi. „Koliko želimo da podržimo reforme i modernizaciju Kube, toliko stalno ukazujemo na pitanja ljudskih prava koje će ostati u središtu našeg odnosa“, rekla je Eštonova i dodala da će se to pitanje odražavati na sam proces pregovora.

Pregovori bi, prema oceni evropskog zvaničnika, mogli da traju godinu ili dve godine ako atmosfera bude „konstruktivna“.

Sporazum bi trebalo da omogući da se unaprede trgovinski i ekonomski odnosima EU i Kube, pre svega u oblasti turizma.

EU je suspendovala saradnju sa Kubom 2003. zbog žestokog pritiska vlasti na opoziciju. U međuvremenu, 75 kubanskih disidenata koji su tada osuđeni na stroge kazne zatvora, pušteni su na slobodu.

EU i Kuba su u junu 2008. obnovile dijalog, a posle toga Kuba je sklopila više bilateralnih sporazuma sa oko 15 članica EU.

Članice su odlučile da ostanu za sada pri „zajedničkom stavu“ iz 1996, odnosno da se saradnja sa Havanom uslovljava napretkom u oblasti ljudskih prava. Na tom su insistiralee zemalja koje nisu sklone promeni odnosa prema Kubi, pre svega Poljske i Češke.

EU je donela odluku da pokrene proces normalizacije odnosa sa Kubom u trenutku kada se ta komunistička zemlja otvara za strane investicije koje pre svega stižu iz Latinske Amerike.

Američki predsednik Barak Obama je, takođe, rekao da je spreman da razmotri odnose sa Kubom, ali nema dovolju podršku za to u Kongresu.

(EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga