EU zahtijeva pravdu za ubijenog slovačkog novinara

Policija je saopštila da je Kuciak najverovatnije ubijen zbog njegovog istraživačkog rada

26. feb 2018

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak da se ubice slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka izvedu pred lice pravde. Ubistvo njega i njegove djevojke tokom vikenda otvorilo je pitanje o organizovanom kriminalu i korupciji u ovoj EU članici.

Policija je u međuvremenu saopštila da je Kuciak najverovatnije ubijen zbog njegovog istraživačkog rada. Slovačka vlada je ponudila milion eura nagrade za informaciju koja će voditi do hapšenja ubice ili ubica.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopštili su da su zapanjeni.

„Pravda mora biti zadovoljena“, rekao je danas Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije, dodajući da je šokiran ubistvom novinara u EU.

On je dodao da nijedna demokratija ne može preživjeti bez slobode medija.

Komesar EU za pravosuđe Vera Jourova, Čehinja je rekla:

„Ovim ubistvom sloboda medija i demokratija dovedeni u opasnost“.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani podsjetio je na slučaj ubistva novinarke Daphne Caruane Galizie na Malti, koja je, takođe, pisala o korupciji.

„EU ne može da prihvati ubijanje novinara zbog toga što rade svoj posao“, napisao je Tajani na Twitteru.

On je pozvao vlasti u Slovačkoj da pokrenu temeljitu istragu ako treba uz međunarodnu podršku, dodajući da Evropski parlament neće odustati dok se pravda ne zadovolji.

Jan Kuciak 27-godišnji novinar često je izvještavao o slučajevima pronevjere u koje su umiješani biznismeni povezani sa vladajućom partijom i drugi političari. Kuciak i njegova djevojka pronađeni su juče mrtvi u njihovoj kući istočno od Bratislave.

Njegov njemački izdavač, Alex Springer osudio je „okrutno ubistvo“ njihovog novinara, a od lidera Slovačke je zatražio da odgovorne privedu pravdi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga