EU zahteva od Mađarske objašnjenje za Gruevskog

Makedonija podigla još dve optužnice protiv odbeglog Gruevskog

22. nov 2018

Mađarski premijer Viktor Orban treba da ponudi utemeljeno, jako objašnjenje odluke kojom je Mađarska dodobrila politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, izjavio je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nikola Gruevski, koji je pobegao iz Mađarske nakon što je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije, objavio je u utorak da mu je odobren azil u Mađarskoj, svega nekoliko dana nakon što je podneo zahtev.

Johanes Han je na tviteru objavio da je video izveštaje o odobravanju azila u Mađarskoj, koja je članica EU.

„Ako se ova vest pokaže kao tačna, očekujem utemeljeno objašnjenje na osnovu čega je ta odluka doneta od Viktora Orbana“, napisao je Han.

Han je u nastavku dodao da je vladavina prava osnovni princip država članica EU i zemalja kandidata.

„To je ključno za kredibilitet Evropske unije. Iznenađujuće je da Mađarska podržava članstvo Makedonije u EU, ali je ne smatra sigurnom zemljom“, napisao je Han.

Makedonske vlasti su juče objavile da su uputile Mađarskoj zahtev za izručenje Gruevskog.

Bivši makedonski premijer, koji je osuđen na dve godine zatvora i protiv kog se vode još četiri sudska postupka i više istraga zbog kriminala i korupcije u vreme dok je bio na vlasti, pobegao je u Mađarsku gdje je tražio politički azil.

Gruevski je Makedoniju ilegalno napustio 11. novembra i u Mađarsku je stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije, uz pomoć osoblja mađarskih diplomatskih predstavništava u tim zemljama.

Makedonija je zvanično postala zemlja kandidat 2005. godine, ali još nije počela pristupne pregovore.

Evropska komisija: Azil Gruevskom zahteva dodatno objašnjenje

Evropska komisija istog je stava kao i evropski komesar Johanes Han koji je kazao da odluka o obezbeđivanju azila bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom zahteva dodatno objašnjenje od strane mađarskih vlasti, prenosi Tanjug.

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas je naglasio da nema bežanja od vladavine prava, prenosi MIA.

Makedonija podigla još dve optužnice protiv odbeglog Gruevskog

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore podiglo je danas još dve optužnice kojima je obuhvaćen i odbegli bivši premijer Nikola Gruevski.

Obe optužnice podignute su u slučaju „Talir“ za nelegalno finasiranje stranke VMRO-DPMNE i za nezakonitu izgradnju sedišta te partije u vreme dok je Gruevski bio njen predsednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Madjarskoj, gde je pobegao da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osudjen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016. godine, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva.

Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finansiranje VMRO-DPMNE od 2009. do 2015. godine, obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekterar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji poslanik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona evra za stranku i da su zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na partijski račun u vidu uplata različitih gradjana.

Gruevski, tadašnji lider stranke, tereti se da je od 2009. do 2015. godine „zloputrebom službenog položaja, suprotno zakonima o finansiranju političkih partija i sprečavanju korupcije, obezbedjivao finansije iz anonimnih i protivpravnih izvora za političku partiju VMRO DPMNE“.

U tome su mu, prema optužnici, pomagali Božinovski i Janakievski, koji su „vršili pritisak na predstavnike pravnih lica koja su imala dogovore o javnim nabavkama sa državnim organima, javnim preduzećima ili lokalnom samoupravom, da obezbede novac za finasiranje VMRO-DPMNE kao protivuslugu za dobijene javne nabavke i realizovani profit“.

Drugom optužnicom u slučaju „Talir“ za nezakonitu izgradnju sedišta VMRO-DPMNE u centru Skoplja, ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom DG Beton iz Skoplja, što prema zakonu nisu smeli da urade jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke s drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski su iskoristili zavisnost firme Beton od vladajuće stranke, jer je više od 75 odsto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki. U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, sklopili ugovor kojim su „pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona evra“.

Uz Gruevskog, Specijalno tužilaštvo vodi sudske procese i protiv Janakievskog i Božinovskog, koji su od prošle sedmice u pritvoru, uz obrazloženje da su i oni planirali bekstvo iz Makedonije.

(Slobodna Evropa / Danas / Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga