EU: Za godinu dana više od milion potpisa za solidarnost sa manjinskim zajednicama

Inicijativni odbor predložio je 11 konkretnih zakonskih rešenja za zaštitu evropskih manjina

08. apr 2018

3. aprila 2018. godine završeno je potpisivanje evropske građanske inicijative o zaštiti autohtonih evropskih manjina „Minority SafePack” i sa ukupno 1.215.876 potpisa podrške od strane građana Evropske unije ona je punovažna i organi Evropske unije su dužni da je razmotre.

Inicijativni odbor za donošenje ovog dokumenta – (Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe) – predložio je 11 konkretnih zakonskih rešenja za zaštitu evropskih manjina. Članovi inicijativnog odbora između ostalih su Nemac iz Danske Hans Hajnrih Hansen (bivši predsednik FUEN-a), Mađar iz Rumunije, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji Hunor Kelemen, Nemac iz Južnog Tirola, bivši guverner u Južnom Tirolu Luis Durnvalder, Belgijanac sa nemačkim maternjim jezikom Karl Hajnc Lambertz, kao i pripadnica danske manjine u Nemačkoj, ministarka u pokrajini Šlesvig-Holštajn Anke Sporendonk.

Inicijativa je prijavljena 16. jula 2013. godine kod Evropske komisije, koja ju je odbila iste godine. Nakon ulaganja žalbe, inicijativa je prihvaćena 3.februara 2017. godine i nakon toga 3. aprila 2017. je pokrenuta akcija za prikupljanje milion potpisa (uz to za postizanje određene kvote u bar sedam zemalja EU).

Za godinu dana više od polovine potpisa, oko ostamsto hiljada, stiglo je onlajn, a ostali pismenim putem. Analitičari smatraju da su ovi potpisi izrazi solidarnosti sa manjinskim zajednicama.

Prema računici, u zemljama Evropske unije živi oko petdeset miliona pripadnika nekih od autohtonih manjinskih nacionalnih zajednica.

(Vajdašag ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga