EU uslovno suspenduje sankcije Belorusiji

Ako dogovor bude sproveden, to će biti veliki korak u okončanju devetogodišnje međunarodne izolacije autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka

13. okt 2015

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se danas da suspenduju sankcije Belorusiji pošto su u toj zemlji oslobođeni politički zatvorenici i održani izbori koji su bili transparentniji i mirniji nego pređašnji.

Francuski ministar za Evropu Arlem Dezir rekao je danas da je na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu dogovoreno da se na sledeća četiri meseca „suspenduju sankcije, ali da mogu biti odmah vraćene ako se pokaže da je to potrebno“.

Ako dogovor bude sproveden, to će biti veliki korak u okončanju devetogodišnje međunarodne izolacije autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenku koji je juče osvojio peti predsednički mandat na izborima koje je bojkotovala opozicija, EU i SAD su uvele sankcije sa zabranom putovanja 2006. kada je uhapšen opozicioni predsednički kandidat.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da Belorusija nije ispunila obaveze te organizacije koje se tiču demokratskih izbora.

Značajni problemi zabeleženi su tokom izbora u Belorusiji, ocenio je danas koordinator privremene Misije OEBS-a u Belorusiji Kent Herstet.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti mandat sa 83,49 odsto glasova. Odziv je bio 86,75 odsto.

Posmatrači OEBS-a su saopštili da je bilo „značajnih problema u brojanju glasova“, da predizborna kampanja nije bila fer i da nije postojala jasna linija između Lukašenkove kandidature i interesa zemlje.

Lukašenko je u avgustu pomilovao svih šest političkih zatvorenika u zemlji, uključujući i bivšeg predsedničkog kandidata, čime je ispunjen jedan od uslova koji su postavili EU i SAD za popravljanje odnosa s Belorusijom, gde je Lukašenko na vlasti od 1994. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga