EU usaglasila 14,16 milijardi evra za pomoć kandidatima za pristupanje Uniji

"Pozitivan, dobrodošao i snažan znak za Zapadni Balkan i Tursku"

02. jun 2021

Evropske institucije objavile su danas da je postignut „politički dogovor“ o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoč (IPA tri) sa ukupnim budžetom od 14,16 milijardi evra za pomoć zemljama kandidatima za pristupanje Uniji, uključujući Zapadni Balkan i Tursku, za period od 2021-2027 godine.

„Ovaj dugo očekivani dogovor o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći je pozitivan, dobrodošao i snažan znak za Zapadni Balkan i Tursku. Ovim će se obezbediti sredstva za Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, kao ključna alatka za pomoć ekonomskom oporavku ovog prioritetnog regiona“, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji u saopštenju Evropske komisije.

On je ocenio da je dogovoren paket solidna investicija u budućnost proširenja EU, podržavanje primene ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi radi uskljađivanja sa EU standardima i postepenim uskljađivanjem sa njenim pravilima i politikama.

„Zahvaljujući investicijama u ključnim sektorima, kao što su povezanost, infrastruktura, životna okolina i klima, kao i energija i digitalni sektor, će se podstaći uskljađivanje sa EU i doneti opipljive prednosti za građane“, rekao je Varheji.

U saopštenju se navodi da ovaj instrument pomaže zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom putu ka ispunjavanju EU kriterijuma za pristupanje kroz duboke i sveobuhvatne reforme, i dodaje da „postignut sporazum treba da bude pretočen u pravne tekstove koje treba da odobri Evropski parlament i Evropski savet.“

Ovim instrumentom će biti pružena podrška Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj sa ukupnim budžetom od 14,162 milijardi evra za 2021-2027, počevši retroaktivno od 1. januara 2021. godine, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pomoć će biti davana strateški i dinamično a u centru će biti „fundamentalne“ stvari kao što su usmerenje na vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i reforma javne uprave, promovisanje ekonomske vladavine i reforme ka konkurentnosti.

Sredstva će biti raspoređivana prema tematskim prioritetima a ne prema zemljama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Utapanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga