EU upozorila Crnu Goru zbog namjere da mijenja zakone o tužilaštvu

"Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti"

05. feb 2021

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa sastala se 5. februara sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom pravde Vladimirom Leposavićem kojima je saopštila stav EU povodom namjere crnogorskih vlasti da izmijene dva zakona o državnom tužilaštvu.

„Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa“, istakla je Popa, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore nakon sastanka.

Popa je ponovila da je za dalji napredak na putu EU integracija od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa.

Nova zakonska rješenja predviđaju ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva i formiranje novog Tužilaštva za organizovani kriminal, čime bi glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić i specijalni tužioci prešli u status – neraspoređenih tužilaca.

Zakon je stavljen na dnevni red za vanrednu sjednicu parlamenta koja će se održati 18. februara.

Kako je navedeno, premijer Krivokapić je kazao „da je opredjeljenje Vlade unapređenje vladavine prava kroz ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, s ciljem boljitka cjelokupnog društva“.

Istim povodom su se 5. februara zajedničkim saopštenjem oglasili i Tužilački savjet, Udruženje državnih tužilaca Crne Gore te Vrhovno državno tužilaštvo.

Prema njihovoj ocjeni, ukoliko bi bile usvojene promjene zakona o Državnom tužilaštvu i o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, na način kako je to planirala vlast, to bi ugrozilo ustavni poredak.

Smatraju da bi izmjenama bilo ugroženo ustavno načelo o jedinstvu i samostalnosti Državnog tužilaštva i nezavisnosti u radu državnih tužilaca i otvorila prostor za nedopustivi politički uticaj.

Nova parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom, od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori, (izbori na kojima su pobijedili održani su 30. avgusta 2020.), insistirala je na smjeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Zakoni i procedura nisu dozvoljavali parlamentarnoj većini da smjenu obave prostom većinom u parlamentu, pa se skupštinska većina odlučila da ukine Zakon o specijalnom tužilaštvu i izglasa novi Zakon o tužilaštvu za organizovani kriminal.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga