EU ukazala na važnost zaštite novinara i slobodnog izražavanja

"Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode"

01. nov 2018

Evropska unija ukazuje da su sve zemlje, bilo da su unutar Unije ili van nje, dužne da štite slobodu izražavanja i sigurnost novinara, navodi se u saopštenju koje je danas izdala visoka predstavnica EU Federika Mogerini povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra. „Od svih očekujemo da ojačaju preventivne mere, mobilišu sve aktere i stvore mehanizme nacionalne bezbednosti, u skladu sa UN Akcionim planom o bezbednosti novinara i pitanja nekažnjivosti“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se odaje priznanje svim novinarima širom sveta koji su izgubili život i bili meta napada u obavljanju svog posla.

„Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi se da demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom sveta pozivaju na odgovornost države, državne zvaničnike, korporacije i društvo za njihova dela.

„Medjutim suviše mnogo njih suočeni su pretnjama i napadima samo zato što rade svoj posao dok počinioci takvih napada često deluju potpuno nekažnjivo“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da ubistva istražnih novinara Dafne Karuana Galicija i Jana Kucijaka u zemljama EU pokazuju da ni jedna oblast na svetu nije imuna na ovo. Takodje se traži od Saudijske Arabije da sprovede „detaljnu, verodostojnu i transparentnu“ istragu u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu.

EU navodi da insistira na jasnoći okolnosti smrti novinara i na tome da odgovaraju svi oni koji su za to odgovorni.

EU navodi da u mnogo zemalja postoji zabrinjavajuća tendencija da se erodira i smanji prostor za slobodno novinarstvo, često tako što se neselektivno dovodi u pitanje verodostojnost medija da bi se njihov rad diskreditovao i oslabio.

„Novinarima je potrebno okruženje gde mogu da rade sigurno i bezbedno… bez straha od uznemiravanja, političkih pritisaka, ceznure ili progona. Robustni pravni sistem mora da štiti medijske kuće i novianre širom sveta tako da mogu da obavljaju svoj posao potpuno nezavisno“, navodi se u saopštenju.

EU dodaje da u vremenima kada rastu dezinofmacije mora se garantovati bezbednost novinara da bi im se dozvolilo da promovišu tačno izveštavanje za dobrobit i interes svih gradjana.

EU će, kako se navodi, nastaviti da koristi sve odgovarajuće spoljnopoliltičke i finansijske instumente da ojačaju kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga