EU: Sankcije Rusiji još godinu dana

Sankcije, koje su uvedene zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, trebalo je da isteknu 23. juna ove godine, ali će važiti do istog datuma 2016.

19. juna 2015

Evropska unija odlučila je da produži ekonomske sankcije Rusiji za još godinu dana, saopštio je Evropski savjet.

EU je u petak, 19. juna produžila paket sankcija za Rusiju, zbog nelegalne aneksije Krima, samo nekoliko dana nakon što su produžili i paket sankcija Moskvi zbog uloge u Ukrajinskoj krizi.

Sankcije, koje su uvedene zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, trebalo je da isteknu 23. juna ove godine, ali će važiti do istog datuma 2016., stoji u saopštenju Savjeta.

Zabrana se odnosi na uvoz robe porijeklom sa Krima i Sevastopolja u EU, investiranje u te regione, obustavu turističkih putovanja i na izvoz opreme za eksploataciju gasa i nafte, kao i uređaja za telekomunikaciju.

Evropski blok je saopštio da blok „nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, od strane Ruske Federacije kao i da EU neće odstupiti od stava da aneksija Krima neće biti priznata“.

Sankcije Rusiji koje su paralelno uvedene zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini još ranije su produžene do januara 2016.

Kao i u ranijim prilikama, odluka o produženju sankcija donesena je uz saglasnost svih 28 članica EU.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga