EU produžila sankcije Rusiji

Nekoliko zemalja članica, uključujući baltičke države i Poljsku, zalagale su se za mnogo oštriji pristup koji bi uključio šire sankcije protiv ruske privrede, ali o tome nije postignut neophodan konsenzus

30. jan 2015

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu, biće produžene do septembra, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Sankcije, koje obuhvataju 132 ruska i ukrajinska funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i 85 preduzeća i banaka kojima je uskraćen pristup na evropsko tržište, produžene su zbog pogoršanja situacije na terenu i odbijanja Rusije da poštuje sporazum iz Minska, rekla je šefica evropske diplomatije, nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

Današnja sednica Spoljnopolitičkog saveta EU protekla je u znaku oštre debate između većine zemalja članica, koje su tražile pooštravanje sankcija, i manjine, predvođene Grčkom, koja je bila protiv njihovog produžavanja.

„Postigli smo konsenzus’, rekla je Mogerini na konferenciji za medije nakon sastanka i dodala da je Evropska komisija zadužena da pripremi spisak novih imena za „crnu listu“ EU, o čemu će ministri ponovo odlučivati početkom februara.

Nekoliko zemalja članica, uključujući baltičke države i Poljsku, zalagale su se za mnogo oštriji pristup koji bi uključio šire sankcije protiv ruske privrede, ali o tome nije postignut neophodan konsenzus.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linus Antanas Linčevičius rekao je pre početka sastanka da smatra da bi samoproglašene Donjecke i Luganske republike trebalo staviti na listu terorističkih organizacija, a Rusiju osuditi zbog agresije na Ukrajinu.

„Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine“, kazao je on.

Mogerini je najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera prema Rusiji.

„EU nastavlja da podržava političko rešenje za Ukrajinu i sprovođenje dogovora iz Minska“, poručila je visoka predstavnica, naglašavajući da će poslednju reč imati lideri EU kada se budu okupili na februarskom samitu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga