- Autonomija - https://www.autonomija.info -

EU povećava pritisak na Orbana

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana već godinama je u klinču sa institucijama Evropske unije. Evropska komisija više puta je izražavala zabrinutost zbog reformi koje sprovodi ili tek želi da sprovede vladajuća stranka Fides.

Posljednji zaključci parlamenta u Budimpešti ograničavaju nezavisnost pravosuđa, medijima nameću preduslove za puštanje stranačkih reklama uoči izbora, a građani Mađarske bi direktno trebalo da budu uključeni u plaćanje kazni koje bi EU izrekla toj zemlji.

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding je tokom rasprave pred poslanicima Evropskog parlamenta rekla da će i dalje insistirati na tome da zakoni u Mađarskoj budu u skladu sa zakonima EU. Ugovori na kojima počiva Evropska unija predviđaju mogućnost da se, u slučaju da ih neka država krši, toj državi može oduzeti pravo glasa u Ministarskom veću.
Evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding Evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding

To bi, praktično, bilo ravno isključenju Mađarske iz EU i zbog toga Reding najavljuje da će biti oprezna pri upotrebi te, kako je rekla, „atomske bombe“.

Gubi li EU brojne narode?

Poslanik Evropskog parlamenta Frank Engel iz Luksemburga upozorio je da se ne preteruje s napadima na političare u Mađarskoj jer postoji opasnost da građani te zemlje steknu utisak da Evropska unija nije na njihovoj strani: „Grci su već stekli taj utisak, doduše iz drugih razloga, Kiprani, Italijani i Portugalci takođe imaju svoje razloge. Imam utisak da je Evropa na putu da izgubi brojne svoje narode.“

Za Rebeku Harms iz nemačke stranke Zelenih, nema govora o tome da se Parlament meša u unutrašnje stvari jedne države: „Građanska prava i pravna država su srce evropskog projekta. Ukoliko to bude samo prazno obećanje koje ne možemo da ispunimo i ostvarimo, onda odustajemo od suštine evropskog projekta.“

Šef socijalista u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda, tvrdi da je u Mađarskoj istovremeno u porastu antisemitizam. On kritikuje konzervativce, u čijim redovima sede i poslanici koji pripadaju mađarskoj stranci Fides, da ćute o tome: „Ne možete nemo da posmatramo kada na tablama na kojima pišu imena profesora neko dopiše Jevrej i nacrta kukasti krst.“

Mađarska sebe vidi kao žrtvu

Poslanici Evropskog parlamenta iz same stranke Fides smatraju da vlada u Budimpešti ima ulogu dežurnog krivca i da je ona „žrtva političke korektnosti“. Oni ukazuju da je Fides u mađarskom parlamentu na demokratski način dobila dvotrećinsku većinu, a time i ovlašćenje da menja ustav.

Kristina Morvai, koju podržava desničarska mađarska stranka Jobik, kritikuje komesarku Reding i tvrdi da „uopšte nije studirala pravo, a da se meša u pravna pitanja“. „Za nas pravnike je pravna država suprotnost od samovolje. Ono što vi ovde u vašem dugogodišnjem ratu protiv Mađarske činite, upravo je samovolja“, kaže Morvai.

Kritike na račun Evropske komisije

Liberal iz Belgije Gaj Verhofštat je takođe pravnik. On je uveren da je Mađarska već sada prekršila zakone Evropske unije. Zato kritikuje oklevanje Evropske komisije i traži da ona i zvanično pokrene postupak protiv vlade u Budimpešti zbog kršenja Evropskih ugovora. „Ako to ne učini Evropska komisija, onda to moramo da uradimo mi u Evropskom parlamentu“, traži on.

Odluka o tome još nije doneta. Očekuje se da izveštaj o Mađarskoj Evropskom parlamentu bude predstavljen u junu. Tada će i Evropska komisija odlučiti da li će protiv te države i zvanično biti pokrenut postupak zbog kršenja Evropskih ugovora.

(Kristof Haselbah/Azer Slanjankić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!