EU postavlja obavještajce u svoje misije

Oficiri za sigurnost će u sklopu borbe protiv terorizma biti postavljeni u misijama Evropske unije u inostranstvu

19. jan 2015

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini izjavila je nakon sastanka šefova diplomatija Unije u Briselu da će Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) u sklopu borbe protiv terorizma postaviti „oficire za sigurnost“ u svojim misijama u inostranstvu.

„Misije u relevantnim zemljama će imati oficire za sigurnost“, rekla je ona novinarima u sjedištu Evropske komisije.

Upitana da li to predstavlja zametak evropske obavještajne službe, Mogherini je odgovorila odrečno.

„Svi se slažemo da je potrebno poboljšati koordinaciju i razmjenu podataka o teroristima, a oficiri za sigurnost su jedan od instrumenata koji su nam neophodni za to“, kazala je ona.

Pojačana saradnja

Visoka predstavnica je rekla da su se ministri u ponedjeljak dogovorili da značajno pojačaju međusobnu saradnju u suzbijanju terorizma, ali i da je intenziviraju i prema zemljama sa Bliskog istoka, Afrike i Azije, jer se one suočavaju sa istim problemom.

„Imamo dvostruke standarde, jer često govorimo samo o svojim žrtvama, a zaboravljamo da su najveće žrtve muslimani i narodi u Africi“, ukazala je ona.

Mogherini je rekla da je na sastanku dogovoreno da se sa Evropskim parlamentom pronađe dogovor o uspostavljanju zajedničke evropske baze podataka o putnicima u aviosaobraćaju, koje je Evropski parlament prije četiri godine blokirao zbog bojazni da može da ugrozi privatnost građana.

U takvoj bazi podataka imena i lični podaci putnika kao što su adrese, brojevi pasoša i destinacije bi se čuvali najmanje pet godina i bili dostupni službama sigurnosti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga