EU peticija uspjela – voda je ljudsko pravo!

Uspjeh ove građanske akcije bit će trenutak proglašenja vode kao ljudskog prava u EU zakonodavstvu

27. sep 2013

EU peticija za pravo na vodu sakupila je više od 1,85 milijuna potpisa što je gotovo dvostruko više od potrebnih, a Hrvatska je jedna od 15 zemalja čiji je broj potpisnika peticije ostao ispod praga. Uspjeh ove građanske akcije bit će trenutak proglašenja vode kao ljudskog prava u EU zakonodavstvu.

Građansku inicijativu trebao je poduprijeti najmanje jedan milijun građana EU-a iz najmanje sedam od 28 država članica, a konačan broj prikupljenih potpisa je više od milijun i 850 tisuća ili gotovo dvostruko veći.

Premda je građanima Hrvatske pravo sudjelovanja omogućeno 1. srpnja, kada je Hrvatska postala članica EU-a, potpisi su se počeli prikupljati 4. rujna, netom prije isteka roka, nakon što su na nju pozivale udruge Pravo na grad i Zelena akcija.

Tako, iz Hrvatske je stiglo svega 875 potpisa, što je manji broj potpisa od minimuma od devet tisuća koji za Hrvatsku propisuje EU. U susjednoj Sloveniji prikupljeno je 21.339 glasova, tri i pol puta više od od minimalnog broja koji zahtjeva EU, koji za Sloveniju iznosi šest tisuća glasova.

Daleko najviše prikupili su Nijemci, 1,3 milijuna potpisa, čak 18 i pol puta više od minimalnog broja koji zahtjeva EU (74 tisuće) ili tri četvrtine svih prikupljenih potpisa.

Europska građanska inicijativa je pravni instrument EU koji je stupio na snagu u svibnju 2012. godine, a kojim se želi omogućiti građanima EU da više sudjeluju u zakonodavnom procesu na razini Unije.

(dubrovniknet.hr)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Azil
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga