EU parlamentarci podržali reforme o zaštiti autorskih prava

Evropski parlament je glasao sa 348 glasova za naprema 274 glasa protiv nakon debate koja je na suprotne strane postavila predstavnike kreativne industrije i tehnološke kompanije, internet aktiviste te grupe potrošača

26. mar 2019

Zastupnici Evropskog parlamenta podržali su reviziju pravila o autorskim pravima koja su stara dvadeset godina, što će primorati Google i Facebook da plate korištenje isječaka iz vijesti i natjerati ih da izbace zaštićene sadržaje.

Evropski parlament je glasao sa 348 glasova za naprema 274 glasa protiv nakon debate koja je na suprotne strane postavila predstavnike kreativne industrije i tehnološke kompanije, internet aktiviste te grupe potrošača koji su zabrinuti da će nova prava puno koštati i blokirati mnogo sadržaja.

Evropska komisija je počela reviziju pravila prije dvije godine u pokušaju da zaštiti industriju koja godišnje zaradi 915 milijardi eura, čini 6.8 % ekonomije Evropske unije i obezbjeđuje 11.65 miliona poslova.

Andrus Ansip, komesar za jedinstveno digitalno tržište pri Evropskoj komisiji, pozdravio je odluku, te izjavio da će reforme poboljšati poziciju pisaca, novinara, pjevača, muzičara i glumaca u odnosu na velike platforme koje imaju mnogo koristi od njihovih sadržaja.

„Današnje glasanje osiguralo je ravnotežu interesa svih koji su uključeni u ovaj proces – korisnika, kreatora, autora, medija – uz uspostavljanje prikladnih obaveza na online platformama“, stoji u njegovoj izjavi.

No, Google je poručio da će reforme dovesti do zakonske nesigurnosti i naškoditi kreativnim i digitalnim ekonomijama u Evropi.

Evropska asocijacija potrošača (BEUC) se saglasila s tom ocjenom. „Potrošači će snositi posljedice ove odluke. Jasno su pokazali svoju zabrinutost, ali zastupnici Evropskog parlamenta su odlučili to ignorirati“, rekla je direktorica BEUC-a, Monique Goyens.

Zastupnica Evropskog parlamenta Julia Reda, istaknuta kritičarka reformi, izjavila je da one ugrožavaju slobodu interneta.

„Algoritmi ne mogu praviti razliku između istinskih kršenja autorskih prava i potpuno legalnog korištenja sadržaja za svrhe poput parodije“, rekla je.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga