EU parlament ukinuo imunitet Marin Le Pen zbog klevete

Liderku ultradesničarskog Nacionalnog fronta tužio je gradonačelnik Nice Kristian Estrosi nakon njene izjave da je u savezu sa islamskim militantima

15. juna 2017

Evropski parlament ukinuo je imunitet Marin Le Pen da bi se omogućio nastavak sudskog procesa protiv nje u Francuskoj po optužbi za klevetu, prenosi Rojters.

Liderku ultradesničarskog Nacionalnog fronta tužio je gradonačelnik Nice Kristian Estrosi nakon njene izjave da je u savezu sa islamskim militantima.

Le Penovoj, koja je poražena prošlog meseca u drugom krugu predsedničkih izbora od Emanuela Makrona, već je ukinut imunitet u martu u sudskom procesu zbog tvitova slika pogubljenja koje je izvela „Islamska država“ a rizikuje i da izgubi u slučaju navodne zloupotrebe fondova EU.

Funkcioner Nacionalnog fronta Žil Lebreton optužio je evropske zakonodavce zbog ubrzanog glasanja da ukinu imunitet Le Penovoj kako bi se naškodilo ovoj partiji uoči drugog kruga parlamentarnih izbora. Nacionalni front je osvojio 14 odsto glasova u prvom krugu.

Le Penova, koja je okvalifikovala sudski proces kao politički motivisan, u oba slučaja se nije pojavila pred Komitetom Evropskog parlamenta za pravna pitanja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga