EU osuđuje Rusiju zbog proglašenja organizacija Navaljnog ekstremističkim

"Ta odluka potvrđuje politiku sistematske represije ljudskih prava i sloboda zagarantovanih ruskim ustavom“

10. jun 2021

Evropska unija je danas osudila „neosnovanu odluku“ ruskog pravosuđa da okvalifikuje kao „ekstremističke“ organizacije pritvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Unija osuđuje „nameru vlade da uguši nezavisnu opoziciju… i da zaustavi uticaj političke mreže Navaljnog uoči septembarskih izbora za Dumu“, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Ta odluka potvrđuje politiku „sistematske represije ljudskih prava i sloboda zagarantovanih ruskim ustavom“, istakao je Borel i pozvao Moskvu da poštuje međunarodne obaveze, posebno prema Savetu Evrope i OEBS.

EU je ponovo zatražila „momentano i bezuslovno“ oslobađanje glavnog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog.

Rusko pravosuđe je juče proglasilo ekstremističkim organizacije Navaljnog, čime se otvara put za pojačanu represiju nad njegovim pristalicama.

Navaljnov pokret najavljuje nastavak borbe protiv korupcije

Fond za borbu protiv korupcije, glavna organizacija ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, najavio je danas nastavak borbe, dan nakon što ga je rusko pravosuđe zabranilo zbog „ekstremizma“.

„Nastavljamo da se borimo protiv korupcije“, poručio je Fond na Tviteru.

Opozicija smatra da Kremlj time dovršava proces isključivanja sa političke scene svakog oblika kritike sistema koji je uspostavio Vladimir Putin od dolaska na vlast pre više od 20 godina.

Članovima organizacija koje su proglašene ekstremističkim, prete visoke zatvorske kazne, a prema novom zakonu ne mogu ni da učestvuju na izborima.

„Snaći ćemo se, prilagodićemo se. Ali, nećemo odstupiti„, poručio je na Instagramu Navaljni koji je u zatvoru od januara kada je uhapšen po povratku sa lečenja posledica trovanja za šta optužuje Putina.

(Beta, Foto: AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zrenjanin
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga