EU osuđuje hapšenja i upotrebu sile tokom protesta u Moskvi

"Hapšenja i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata prati i zabrinjavajući niz hapšenja i policijskih racija protiv opozicionih političara koje su sprovedene proteklih dana"

28. jula 2019

Evropska unija (EU) osuđuje hapšenja „i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata“ tokom jučerašnjih protesta u Moskvi, navodi se u saopštenju press službe EU.

Policija je saopštila da je uhapsila 1.074 osobe, dok nezavisna organizacija OVD -Info javlja da je broj uhapšenih na moskovskim demonstracijama bio 1.373. Kako se navodi, veći broj privedenih pušten je tokom noći.

Protest je održan zbog odbijanja kandidatura pojedinih opozicionih političara za lokalne izbore. Izbori za moskovsku skupštinu raspisani su za 8. septembar. Nekoliko opozicionih aktivista koji su želeli da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu uhapšeno je pre protesta na različitim lokacijama u gradu.

„Hapšenja i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata prati i zabrinjavajući niz hapšenja i policijskih racija protiv opozicionih političara koje su sprovedene proteklih dana. Time su još jednom narušena osnovna prava izražavanja, udruživanja i okupljanja. Ova prava građana deo su ruskog ustava i očekujemo da budu zaštićena“, navodi se u saopštenju EU.

Iz Evropske unije je saopšteno i da je neophodno da se stvore uslovi za fer izbore i inkluzivno političko okruženje, kako bi predstojeći lokalni izbori u Rusiji, najavljeni za septembar ove godine, „predstavljali istinski demokratski proces“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga