EU odobrila odlaganje Bregzita do 31. januara

Britanija može i ranije da izađe iz EU ako sporazum bude ratifikovan u parlamentu

28. okt 2019

Evropska unija je pristala na odlaganje roka za Bregzit do 31. januara 2020, sa mogućnošću da Velika Britanija izađe i ranije ako sporazum bude ratifikovan.

Posle polučasovnog sastanka evropskih ambasadora, održanog jutros, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je izjavio da je EU pristala na zahtev za odlaganje roka koji je pre nedelju dana uputio britanski premijer Boris DŽonson. „EU27 su se složile da će prihvatiti zahtev za novo odlaganje Bregzita do 31. januara 2020. Očekuje se da odluka bude formalizovana u vidu pisane procedure“, napisao je Tusk na Tviteru.

On je naglasio da je u pitanju „flekstenzija“, što znači da Britanija može i ranije da izađe iz EU ako sporazum bude ratifikovan u parlamentu. To znači da DŽonson sada ima obavezu da pristane na uslove i da odbaci svoja obećanja da će Britanija po svaku cenu, kako je rekao „bez ako, bez ali, uraditi ili umreti“, napustiti EU do 31. oktobra, što je bio prethodni rok.

Ova odluka EU je objavljena dok su se članovi britanskog parlamenta pripremali da glasaju o predlogu premijera Borisa DŽonsona da se 12. decembra održe prevremeni opšti izbori. Liberalne demokrate i Škotska nacionalna stranka (SNP) su saopštile da će podržati održavanje izbora ako bude odbačena mogućnost izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

Laburisti insistiraju da neće pristati na prevremene izbore ako ne dobiju dodatne garancije da Velika Britanija neće „na silu“ izaći 31. januara.

Prema uslovima koji su postavljeni za produženje roka, Velika Britanija će još tri meseca biti članica EU, ali može da izađe prvog dana bilo kojeg od tih meseci ako u međuvremenu sporazum o izlasku bude ratifikovan i u Vestminsteru i u Evropskom parlamentu.

EU se čvrsto držala stava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o izlasku. Velika Britanija sada ima „obavezu“ da nominuje kandidata koji će se pridružiti Evropskoj komisiji.

DŽonson je ranije izjavio da neće da predloži kandidata. Time što će pristati na odlaganje roka kroz pisanu proceduru, što se očekuje danas, lideri EU će izbeći sazivanje samita u Briselu. „Tusk će pokrenuti pisanu proceduru među EU27 u roku od 24 sata.

Formalna odluka o produženju roka će biti doneta na osnovu pozitivnog zaključka pisane procedure. Nadamo se da će to biti završeno u utorak ili sredu“, rekao je za Gardijan neimenovani izvor iz EU.

Odluku o odobravanju trećeg produženja roka lideri EU su doneli nakon intenzivnih diskusija tokom proteklog vikenda, uključujući i razgovore između francuskog predsednika Emanuela Makrona i Borisa DŽonsona.

Među stvarima koje su tokom vikenda doprinele tome da vlada u Parizu odustane od protivljenja trećem odlaganju od tri meseca su i „znatno veći izgledi za održavanje novih izbora, što sada podržava nekoliko stranaka, među kojima su Liberalna demokratska stranka i SNP“, izjavio je jedan francuski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, uslovi za odlaganje su „dodatno precizirani i pojačani“ tokom vikenda, naročito kada je u pitanju „neprihvatanje ponovnih pregovora“ o sporazumu i činjenica da će EU27 moći da radi na planiranju budućnosti bloka bez Velike Britanije. U želji da se očuva jedinstvo EU27, koje je bilo vodeći princip tokom pregovora, vlada u Parizu je „insistirala na tim uslovima kao neophodnim“.

Kako navodi Gardijan pozivajući se na izvore iz EU, tokom sastanka ambasadora, predstavnik Francuske se žalio da bi tromesečno odlaganje povećalo pritisak na članove parlamenta da ratifikuju revidiran sporazum o izlasku, ali je na kraju ipak „nevoljno“ pristao.

„Očigledno je, a to je mesecima naš stav, da se Evropljani neće protiviti odlaganju Bregzita koje je povezano sa demokratskim izjašnjavanjem, kao što su novi izbori. Mi se niti mešamo, niti smo ravnodušni“, napisala je na Tviteru francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga