EU: Nove mere, nadzor zone Šengena

Evropska unija će pooštriti nadzor "zone Šengena" i snažno ojačati saradnju da bi se sprečilo kretanje terorista i njihova propaganda preko interneta

12. jan 2015

Evropa je spremna da preduzme konkretne korake i strože mere u suzbijanju terorizma, a pooštriće i nadzor „zone Šengena“.

Evropska unija će pooštriti nadzor „zone Šengena“ i snažno ojačati saradnju da bi se sprečilo kretanje terorista i njihova propaganda preko interneta, dogovor je koji su ministri unutrašnjih poslova 11 zemalja Evropske unije danas u Parizu postigli s ciljem da se onemoguće pokolji kakav su počinili islamski teroristi u francuskoj prestonici.

Takođe će sve biti učinjeno da se onemogući finansiranje i pomoć koju teroristima daju jataci, a biće uveden i jedinstven mehanizam podataka za sve putnike koji avionom putuju u i iz Evrope, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev posle sastanka s kolegama iz zemalja najteže pogođenim delovanjem terorista – Nemačke, Velike Britanije, Italije, Belgije, Danske, Španije, Austrije, Ssvedske i Poljske.

Na sastanku su učestvovali i američki ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova Erik Holder i Alehandro Majorkas, kao i ministar nacionalne bezbednosti Kanade Stiven Bleni, budući da su SAD i Kanada ključni partneri Evrope u borbi protiv terorizma, naglasio je Kaznev.

„I svi smo saglasni da se uvedu temeljite kontrole određenih putnika, na osnovu objektivnih merila, naravno uz poštovanje temeljnih sloboda, zahteva bezbednosti, kao i uz rešenost da se jamči protok putnika preko granica“, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga