EU novac od Nobela daje djeci žrtvama ratova

Odluku o djodeli novca od Nobelove nagrade djeci žrtvama sukoba doneli su predsjednici Komisije, Savjeta i Evropskog parlamenta Barozo, Herman van Rompej i Martin Šulc

19. dec 2012

Evropska unija najavila je da će novac od Nobelove nagrade za mir, 930.000 eura, dati za projekte namenjene deci žrtvama ratova i sukoba.

Novac će otići za oko 4.000 dece sirijskih izbeglica u pograničnim kampovima između Iraka i Sirije, za više od 5.000 kolumbijske djece od kojih je većina izbjegla u Ekvador, za 11.000 dece iz Konga i za oko 3.000 pakistanske dece koja žive u konfliktnom dijelu na sjeveru Pakistana.

„Za nas nema nikakve sumnje da novac od Nobelove nagrade za mir treba dodijeliti najranjivijima koji su često i najpogođeniji ratovima: djeci u današnjem svijetu“, rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Odluku o djodeli novca od Nobelove nagrade djeci žrtvama sukoba doneli su predsjednici Komisije, Savjeta i Evropskog parlamenta Barozo, Herman van Rompej i Martin Šulc.

„U konfliktnim situacijama često su upravo djeca ta koja su najranjivija. Onda je pravedno da nagrada ide mladim žrtvama oružanih sukoba“, rekao je Van Rompej.

Pored ove pomoći, Evropska unija će naredne godine staviti na raspolaganje druge projekte namijenjene djeci žrtvama sukoba, precizira u saopštenju EU.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga