EU neće preživeti raspad evrozone

Poljski ministar finansija apelovao na evroposlanike da po svaku cenu spasavaju Evropu

14. sep 2011

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski, čija zemlja do kraja godine predsedava Evropskom unijom, upozorio je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu da ni Unija ne bi dugo preživela raspad evrozone.

„Evropa je danas u opasnosti, a ako se raspadne evrozona, ni EU to neće preživeti dugo“, kazao je Rostovski poslanicima EP, preneli su danas poljski mediji.

On je apelovao na evroposlanike da ne žive u iluzijama da bi EU preživela raspad eurozone. Koristeći statistike švajcarskih bankara i analitičara, Rostovski je evroposlanicima predočio posledice dva scenarija – kada bi evrozonu napustila siromašna i kada bi to učinila bogata, velika članica. Ako bi evrozonu napustila siromašna, zadužena zemlja, njen BDP pao bi u prvoj godini od izlaska iz evrozone za 45 do 50 odsto, dok bi u narednim godinama nastavio pad od 10 do 20 odsto. Izlazak iz evrozone za bogatu članicu značio bi pad njenog BDP-a za 20 do 25 odsto, dok bi u narednim godinama pad bio manji, oko 10 odsto godišnje.

„To ne možemo da dopustimo“, kazao je Rostovski.

 On je pesmistički zaključio obraćanje evroposlanicima upozorenjem neimenovanog visokog menadžera jedne velike poljske banke koji je podsetio da se u istoriji nakon takvih velikih političkih i ekonomskih potresa u Evropi retko dešavalo da u roku od 10 godina ne izbije rat.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga