EU: Milijardu eura Africi za ebolu

Kod borbe protiv ebole radi se o "trci sa vremenom" kako bi se ova bolest suzbila

25. okt 2014

Lideri EU složili su se da povećaju pomoć zapadnoj Africi, koja se bori sa ebolom, na milijardu eura, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej.

EU će povećati finansijsku pomoć zapadnoj Africi za borbu protiv ebole na milijardu eura, napisao je Rompej na svom Twitter nalogu tokom drugog dana samita lidera EU koji se održava u Briselu.

Države članice EU i Evropska komisija već su obećali gotovo 600 miliona eura za plate medicinskog osoblja i smještaj oboljelih u najgore pogođenim zemljama Liberiji, Sjera Leoneu i Gvineji, gdje je oko 4.900 ljudi preminulo od ove bolesti.

Britanski prmejer Dejvid Kameron bio je jedan od onih koji su se najviše zalagali da se pomoć EU poveća.

EU je juče imenovala Hristosa Stilijanidesa, koji će biti novi komesar EU za humanitarnu pomoć, za koordinatora u borbi protiv ebole.

Evropska komisija juče je saopštila da se kod borbe protiv ebole radi o „trci sa vremenom“ kako bi se ova bolest suzbila.

Eksperti upozoravaju da je do sada identifikovano 10.000 slučajeva obolijevanja od ebole, ali da bi infekcija mogla da izazove i pojavu od novih 10.000 zaraženih nedjeljno već početkom decembra – što je zastrašujući podatak ako se ima u vidu da smrtnost kod ove bolesti iznosi 70 procenata.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga