EU: Kazne rušiocima BiH

EU dobija prava da sankcioniše sva pravna i fizička lica, čije aktivnosti potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH

03. apr 2011

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton potpisala je odluku kojom EU dobija prava da sankcioniše sva pravna i fizička lica, čije aktivnosti potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni karakter BiH ili ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum.

Odluka doneta 21. marta, dan kasnije objavljena je u „Službenim novinama EU“, čime je stupila na snagu.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, osim 27 država članica EU, obavezu da će primjenjivati sankcije koje uvede EU preuzele su i Crna Gora, Albanija, Turska, Lihtenštajn, Jermenija i Gruzija.

Sankcije se, prema pisanju sarajevskog lista, odnose na moguću zabranu putovanja, zamrzavanje imovine koju imaju kažnjena osoba ili njen srodnik, kao i pravna lica. To se odnosi i na imovinu u bilo kojoj od zemalja gde se odluka EU poštuje.

Ovakve mere nisu ništa novo u praksi EU. Unija je ovo „oružje“ iskoristila prošlog meseca protiv bjeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

U detaljnoj odluci, između ostalog, navedeno je da država članica može napraviti izuzetak kada je kažnjena osoba u pitanju i dopustiti joj posetu, ali da o tome u pisanoj formi mora izvestiti EU. Izuzeci kada se odobrava izdavanje vize i ulazak na teritoriju EU precizno su definisani u odluci, a EU ima pravo da državi koja bi i prekršila sankcije to onemogući ako se jedna ili više država članica ne slažu s time.

Zvaničnici u Briselu, prema pisanju sarajevskog lista, nisu želeli da špekulišu ko bi se (prvi) mogao naći na spisku onih koji su se zamerili i Briselu, a nisu mogli ni reći kada će se zemljama koje će poštovati odluku Eštonove priključiti Srbija i Hrvatska. Na tertiroiji te dve države, zasigurno, nalaze se ne samo bankovni računi nego i vredne nekretnine nekih političara iz sva tri konstitutivna naroda BiH.

(Blic/Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Terapija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga