EU i Srbija: 15 godina partnerstva

Izložba povodom obeležavanja 15. godišnjice razvojne pomoći Evropske unije Srbiji

24. juna 2016

Otvaranje izložba fotografija „EU i Srbija: 15. godina partnerstva“, u okviru Cinema City festivala, zakazano je u ponedeljak 27. juna 2016. godine u 18,30 sati u Limanskom parku. Postavku je, povodom obeležavanja 15. godišnjice razvojne pomoći Evropske unije Srbiji, upriličila je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info point Novi Sad. Posetioci će izložbu moći da razgledaju do 3. jula.

Na oko 45 fotografija na izložbi su predstavljeni rezultati zajedničkih projekata koji pomažu Srbiji da sprovede nužne reforme, postane punopravna članica EU i da unapredi standard građana Srbije. Projekti su sprovođeni u svim oblastima, i svim regionima Srbije, od severa do juga. Od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Finansijska pomoć je utrošena za programe i projekte u Srbiji koji su podstakli razvoj i konkretne reforme ali i doneli korist građanima u velikom broju oblasti. Unapređeni su infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori.

Pomoć EU je započela u martu 2001. godine kroz program CARDS, odnosno Program pomoći zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju. Program CARDS je 2006. zamenjen Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA) koji je trajao do 2013. godine. „Naslednik“ ovog programa, IPA II, Srbiji će doneti 1,5 milijardi evra u periodu od 2014. do 2020. godine; usmeren je na najvažnije sektore sa ciljem da olakša pripreme Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. EU je daleko najveći donator bespovratnih sredstava Srbiji koja je najveći primalac sredstava iz fondova EU na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih primalaca pomoći EU na svetu. Trenutno se u tesnoj saradnji sa vlastima Srbije, opštinama i lokalnim samoupravama, privrednim i nevladinim organizacijama sprovodi oko 600 projekata EU. EU je tradicionalno i glavni trgovinski partner Srbije, budući da se skoro dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene zemlje obavlja sa Unijom. Dve trećine svih stranih investicija takođe dolaze iz EU.

Panel: Evropa za kreativnu Srbiju

Svečano otvaranje izložbe u Novom Sadu počeće muzičkim nastupom Marka Aleksića (bariton), studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu, člana Triorca orkestra (projekat relizovan uz podršku Evropske unije) i Kaje Mandić – Plavšić (klavir). Goste će, nakon toga, pozdraviti: Luka Bjankoni, šef političkog sektora Delegacije EU u Republici Srbiji;  Andrija  Aleksić, šef odseka „Evropski fondovi“, Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i Miloš Ignjatović  direktor Cinema City Internacinalnog Film Festivala.
Nakon otvaranja izložbe sledi panel diskusija na temu: Evropa za kreativnu Srbiju, koja će početi u 19,15 u Press centru Festivala Cinema City u Kineskoj četvrti (Limanski park).
Na panelu učestvuju: Milan Stojanović, filmski producent Festivala Cinema City: Cinema City i evropska dimenzija festivala; i Nevena Negojević, rukovoditeljka MEDIA Deska Srbija: Uticaj i važnost potprograma MEDIA za razvoj filmske industrije Srbije.
Uspešne priče korisnika EU projekata, u okviru Programa Kreativna Evropa, predstaviće: Galerija Matice Srpske, Studentski kulturni centar Novi Sad, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice.

„Otkako su u martu 2001. godine pokrenuti prvi projekti, Evropska unija je postala najveći partner i donator Srbije. Od jačanja državne uprave do obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, izgradnje mostova i puteva, zaštite životne sredine i potrošačkih prava, Evropska unija je posvećena da Srbiji pomogne da pristupi EU kroz brojne programe i projekte koji u isto vreme donose konkretne promene građanima”, izjavio je ambasador Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji. – Naše partnerstvo je vremenom jačalo a solidarnost sa Srbijom smo pokazali i u teškim trenucima, rekao je ambasador Davenport i dodao: „Kada su u maju 2014. godine poplave pogodile Srbiju, države članice EU su posredstvom Mehanizma EU za civilnu zaštitu u roku od 48 sati poslale svoje timove na teren kako bi pomogli u spasavanju života i ispumpavanju vode iz ugroženih objekata. Vrlo brzo je usledila i donacija u vrednosti od preko 173 miliona evra za obnovu, zahvaljujući kojoj je na desetine hiljada ljudi i stotine preduzeća moglo da se vrati normalnom životu i poslovanju.”

Pomoć EU je proteklih godina u sve većem obimu usmerena na pripremu za članstvo Srbije u EU, kroz projekte koji direktno unapređuju kvalitet života građana.

U oblasti zdravstva, EU je opremila bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila nabavku 252 vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, što predstavlja najveću donaciju ove vrste ikada.

U sektoru obrazovanja, sproveden je niz programa EU koji su pomogli reformu nastavnih planova i programa stručnog obrazovanja, uvođenje programa obrazovanja za odrasle kao i unapređenje socijalne inkluzije u školama. EU je pomogla rekonstrukciju i obnovu 27 fakulteta u Srbiji, uključujući novu zgradu Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Rektorat Univerziteta u Beogradu i Botaničku baštu u Beogradu. Zahvaljujući školarinama koje je finansirala EU, samo tokom 2015. godine u inostranstvu se obrazovalo 2.600 srpskih studenata i profesora.

U sektoru infrastrukture, EU je pomogla rekonstrukciju mostova Sloboda i Žežeeljevog mosta u Novom Sadu i Gazele u Beogradu, kao i obnovu puteva uključujući izgradnju Koridora 10.

Fondovi EU su pomogli zaštitu životne sredine u Srbiji: rekonstruisano postrojenje za preradu otpadnih voda u Subotici, sada se ispušta čista voda u Palićko jezero; veliki broj divljih deponija je zatvoren zahvaljujući fondovima EU koji su pomogli izgradnju savremenih sistema za obradu i odlaganje otpada u Sremskoj Mitrovici, Užicu, Požarevcu i drugim mestima. Građani Obrenovca i Beograda sada udišu čistiji vazduh, zahvaljujući filterima za pepeo u Termoelektrani „Nikola Tesla“ čiju je ugradnju finansirala Evropska unija.

EU je pomogla izgradnju više od 1.500 novih stanova i kuća za izbeglice i interno raseljena lica, pružajući im u velikom broju slučajeva i besplatnu pravnu pomoć, priliku za obrazovanje i obuku, kao i bespovratna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Proces zatvaranja kolektivnih centara još je u toku: od 300 kolektivnih centara koji su bili otvoreni 2000. godine ostalo je još 9, koji će uz pomoć EU takođe uskoro biti zatvoreni.

Kroz više od 800 projekata prekogranične saradnje, EU je podržala regionalnu saradnju i proces pomirenja u pograničnim zajednicama.

Za manje od dve godine nakon poplava, od bespovratne pomoći EU vredne 173,6 miliona evra korist je ostvarilo 545 malih preduzeća, 1.049 porodica i 26.387 poljoprivrednika. Osim toga, obnovljeno je i 15 škola, jedno obdanište, jedna sportska hala i 12 kilometara puta od Korenite do Krupnja, a izgrađena su i dva mosta u Kraljevu. Iz sredstava Fonda solidarnosti biće izgrađeno 78 novih mostova u 35 lokalnih samouprava, i biće realizovana 52 projekta obnove i jačanja infrastrukture u 39 lokalne samouprave, i to: putna infrastruktura, uređenje lokalnih vodotokova, vodosnabdevanje i kanalizacija, kao i obnovljeno 50 objekata javne namene u oblasti zdravstva i prosvete.

EU podržava privatni sektor i inovativne kompanije u Srbiji. U proteklih pet godina, EU je podržala osnivanje Fonda za inovacionu delatnost u Srbiji i finansirala preko inovativnih 50 projekata koji su unapredili konkurentnost srpskih malih i srednjih preduzeća i pomogli otvaranje oko 300 radnih mesta.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, podržavaju EU i Vlada Švajcarske. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i da poboljša sprovođenje politika u oblasti socijalne inkluzije.

Branislava Opranović

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga