EU i SE: 25 miliona za Zapadni Balkan i Tursku

Inicijativa će podržati reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštitu prava ugroženih grupa i promociju politika za borbu protiv diskriminacije

12. apr 2016

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland sastali su se danas u Briselu povodom finalizacije inicijative za podršku zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

„Zadovoljstvo nam je da najavimo da Evropska komisija i Savet Evrope pokreću zajedničku inicijativu da pomognu partnerima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj da prevaziđu izazove u oblasti vladavine prava i ljudskih prava“, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske unije i Saveta Evrope.

Han i Jagland su istakli da će inicijativa podržati reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštitu prava ugroženih grupa i promociju politika za borbu protiv diskriminacije, što je ključni element poštovanja evropskih standarda.

Evropska komisija će obezbediti 20 miliona evra, a Savet Evrope pet miliona evra, kao podršku inicijativi na period od tri godine, navodi se u saopštenju.

Cilj inicijative EU i SE je jačanje organizacionih i upravljačkih kapaciteta kaznenih sistema, unapređenje okvira za finansiranje političkih partija i organizacioni razvoj sudova, pomoć vlastima prilikom povraćaja sredstava proisteklih iz krivičnih dela, usklađivanje sa novim međunarodnim standardima o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma itd.

Osim toga, korisnici će na sopstveni zahtev moći da dobiju ekspertizu od Saveta Evrope za analizu zakonodavstva i savete o politikama, navodi se u saopštenju.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga