EU i OEBS: Pažljivo pratimo dešavanja na RTV

Neophodno je obezbediti finansijsku i uređivačku nezavisnost javnih servisa

22. maja 2016

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Misija OEBS-a u Srbiji danas su saopštili da sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio televiziji Vojvodine (RTV).

„Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornosti koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa“, navodi se u saopštenju i dodaje da javni servis treba da bude garant kvaliteta i raznovrsnosti programskog sadržaja i nepristrasnosti uređivačke politike u skladu sa principima nezavisnosti obezbeđenim Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine.

„RTV ima i dodatnu, veliku odgovornost da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina obezbeđivanjem programa na manjinskim jezicima“, ističu EU i OEBS.

EU i OEBS podsećaju na važnost stvaranja podsticajnog okruženja u Srbiji u kome sloboda govora može nesmetano da se ispoljava, kao i na važnost jačanja nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija, kao i na važnost obezbeđivanja odgovarajućeg finansijske i uređivačke nezavisnosti javnih servisa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga