EU i Japan postigli politički sporazum o slobodnoj trgovini

Evropska komisija je optimistična da će sporazum u cjelini biti zaključen do kraja godine ili u januaru 2018.

05. jul 2017

Evropska unija i Japan postigli su politički sporazum o slobodnoj trgovini, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom nakon razgovora s japanskim ministrom spoljnih poslova Fumiom Kišidom.

Malmstrom je na Tviteru navela da je postignut „politički sporazum“ i da ona i Kišida preporučuju liderima da potvrde taj dogovor na sastanku uoči samita G20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Evropski i japanski zvaničnici radili su užurbano na postizanju trgovinskog sporazuma kako bi bio objavljen sutra kada japanski premijer Šinzo Abe bude razgovarao s liderima EU, ali je ostala sporna trgovina sirom i automobilima.

Izvori u Evropskoj komisiji rekli su izvori za Politico da su EU i Japan postigli načelni sporazum i da bi kompromisnim rješenjem trebale biti znatno umanjene carine u Japanu na evropski sir u narednih 15 godina i smanjene tarife EU na japanska vozila u narednih sedam godina, rekao je jedan zvaničnik.

Prema nezvaničnim izvorima, Japan je takođe pristao da otvori svoje tržište javnih nabavki za strane kompanije, s najvažnijom tačkom da će ukinuti klauzulu o operativnoj sigurnosti kojom su evropski proizvođači vozova bili isključeni s japanskog tržišta.

Evropska komisija je optimistična da će sporazum u cjelini biti zaključen do kraja godine ili u januaru 2018, rekao je jedan izvor za Politiko.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga