EU dala Srbiji 28 miliona evra za upravljanje granicom

Usaglašavanje protokola Srbije o upravljanju granicom s protokolima EU znači lakši transport robe

10. feb 2021

Sektorska budžetska podrška koju finansira EU, kao poseban finansijski višegodišnji program, dala je Srbiji 28 miliona evra putem Ugovora o sektorskoj reformi (SRC) za integrisano upravljanje granicom, saopštio je danas EU info centar.

EU time podržava efikasniju kontrolu granice Srbije, zaštitu nacionalne bezbednosti, borbu protiv organizovanog kriminala i nelegalnih migracija, dok istovremeno osigurava nesmetan prelazak granice za legalne putnike, robe i usluga.

Ugovor o sektorskoj reformi za integrisano upravljanje granicom doprinosi usklađivanju domaćih zakona i drugih propisa sa pravnim tekovinama EU, a pre svega doprinosi njihovoj primeni. Na taj način ispunjavaju se i preporuke iz Poglavlja 24 u toj oblasti, uključujući efikasnije otkrivanje i prevenciju svih vrsta prekograničnog kriminala i bolje upravljanje migracionim tokovima.

„Veoma mi je drago da vidim da Srbija napreduje u sektoru integrisanog upravljanja granicama za koji EU donira 22,86 miliona evra. Upravo smo odobrili treću tranšu ovog paketa podrške“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ambasador Fabrici je dodao da usaglašavanje protokola Srbije o upravljanju granicom s protokolima EU, znači lakši transport robe, a to ide u korist privredi i konkurentnosti Srbije i regiona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga