EU će Srbiju preskočiti i 9. decembra

Moguće je da odluku o kandidaturi za članstvo Evropski savet odloži za mart jer nema konsenzusa država članica o tome

29. nov 2011

Evropski savet bi mogao da odloži odluku o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji za mart iduće godine, jer još ne postoji konsenzus država članica o tom pitanju, izjavio je glavni urednik stručnog časopisa ‘Izazovi evropskih integracija’ Nikola Jovanović.

“Sigurno je da će kandidatura biti na agendi sastanka Evropskog saveta 9. decembra, ali je moguće da se samo odlučivanje odloži za mart. Mislim da sigurno oni neće reći ‘ne’ kandidaturi, jer bi to značilo da se odluka odlaže za godinu dana, odnosno minimum šest meseci”, rekao je Jovanović Novom magazinu.

Već 5. decembra Savet ministara EU će spremiti “paket proširenja”, dokument u kojem će se naći i Srbija. Evropski savet bi na osnovu toga trebalo da odlučuje o kandidaturi Srbije četiri dana kasnije.

Jovanović smatra da je realno da će Savet, ako se ne postigne saglasnost o kandidaturi, dati uopštenu formulaciju za status kandidata.

“Ta formulacija može na primer da glasi: ‘budući da se još procenjuje ispunjenost političkih kriterijuma, Evropski savet će se razmatranju kandidature vratiti u martu’”, objasnio je Jovanović.

To znači samo odlaganje oduke, kaže Jovanović i dodaje da se ne zna koliko dugo će se Evropski savet baviti Srbijom na sastanku 9. decembra, s obzirom da je finansijska kriza sada glavna tema u EU.

Prema njegovim rečima, upravo zato što još nema saglasnosti o dodeljivanju kandidature Srbiji, postoji mogućnost da šefovi država i vlada EU odlože odlučivanje o tome.

(Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga