EU: Bez slobode medija nema ni demokratije

"Danas više nego ikad informacija može da spasi živote ljudi"

03. maj 2020

Evropska komisija saopštila je danas povodom Svetskog dana slobode štampe da nema demokratije bez slobode medija.

EU je privržena zaštiti slobode medija i prava na slobodu izražavanja, objavila je Evropska komisija na Tviteru, povodom 3. maja.

U posebnoj video poruci potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova je uz zahvalnost novinarima koji „rade u veoma teškim okolnostima“ navela da „danas više nego ikad informacija može da spasi živote ljudi“.

Novinari su na prvoj liniji fronta da izveštavaju, proveravaju podatke i traže objašnjenja od vlasti ponekad dovodeći sopstvene živote u opasnost zbog čega i oni zaslužuju aplauz a mi treba da učinimo sve kako bismo im omogućili da rade svoj posao, navela je Jurova.

Jurova je naglasila da mere koje vlade šitom sveta preduzimaju u borbi protiv korona virusa ne smeju biti na uštrb slobode medija.

Dodajući da novinari moraju biti sigurni i imati pristup informacijama, ona je navela da EK sufinansira projekte koji mapiraju pretnje slobodi medija, podržavaju istraživačko novnarstvo i obezbeđuju pravnu pomoć novinarima.

Jurova je je navela da će učiniti sve da obezbedi da mediji budu važan deo evropskog paketa obnove i pozvala sve vlade da obezbede novinarima da rade u odgovarajućim uslovima zato što su „slobodni i nezavisni mediji upisani u DNK evropskih demokratija“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga