Etnička analiza Interneta

Umesto da odgovori na pitanje zašto tzv. Republika Srpska onemogućava funkcionisanje BiH, premijerka RS Željka Cvijanović etnički analizira društvene mreže

14. juna 2013

Premijerka tzv. Republike Srpske Željka Cvijanović pruža nove dokaze zašto je bilo bitno da ova paradržavna tvorevina nastala na genocidu, zločinima i etničkom čišćenju prođe kroz proces denacifikacije, kao uostalom i „matica“ Srbija.

Narodna skupština Republike Srpske počela je danas naime posebnu sednicu na kojoj se razmatra „Informacija o političko–bezbednosnim aspektima dešavanja u vezi sa sa blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu 6. jun“. Umesto da odgovori na pitanje zbog čega su građani Bosne i Hercegovine dovedeni u situaciju da protestima brane osnovna ljudska prava, ona se pozabavila etničkom analizom interneta i došla do zaključaka koji mogu da bude proizvod samo nacionalističkog, sumanutog, paranoičnog, besprizornog uma.

Cvijanović je potvrdila još jednom da su vlasti u Srpskoj spremne na sve kako bi prikrile svoju nesposobnost, a već je postalo opšte mesto da sve probleme objašnjavaju zaverom Bošnjaka protiv banjalučkih vlastodržaca i Srpske. Istovremeno, čelnici RS čine sve da BiH kao država ne može da funkcioniše.

Predstavljajući Informaciju, koju sačinjava i etnička analiza društvenih mreža, Cvijanović je rekla:

„Kada se analizira stanje na internetskim društvenim mrežama povodom protesta u Sarajevu i pozivima za organizovanje protesta u Banja Luci, može se zaključiti:
1. na internet forumima i Fejsbuk grupama, najaktivniji su bili članovi sa bošnjačkim imenima i/ili „čudni“ Fejsbuk i Tviter nalozi;
2. izrazita aktivnost imalo je nekoliko pojedinaca i članovi pojedinih organizacija.
3. bezuspešno su pokušali da animiraju proteste u Banja Luci i Beogradu;
4. nekoliko e-mail adresa za informacije i podršku protestima bile su adrese zvaničnih institucija BiH adrese poznate Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske MUP RS.
5. evidentirani su pojedini novinari iz Sarajeva koji su prednjačila u širenju dezinformacija prema RS, a i na društvenim mrežama RS, evidentirana su najaktivnija lica sa sličnim aktivnostima;
6. određeni broj profila koji su javno podržavali i pozivali na proteste u Banja Luci su lažni profili koje su vjerovatno formirala lica iz FBiH, što se može vidjeti iz spiska njihovih prijatelja (profili su nakon toga ili zaključani ili obrisani)“, navedeno je u premijerkinom obraćanju.

Inače, građani Bosne i Hercegovine su započeli proteste tražeći hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG). Zbog neusvajanja ovog zakona, novorođeni Bosanci i Hercegovci ne mogu da dobiju JMBG i ostvare najelementarnija prava, kao što je recimo pravo na zdravstvenu zaštitu.

Demonstranti takođe zahtevaju formiranje državnog Fonda solidarnosti iz kojeg bi se finansiralo lečenje građana koji ne mogu da dobiju medicinski tretman u BiH, kao i da se parlamentarci i državni ministri odreknu 30 odsto svojih primanja do kraja mandata, u korist tog fonda.

Na protestima su se okupili mnogobrojni roditelji, studenti i nezadovoljni građani, a podršku im pružaju udruženja nezaposlenih, poljoprivrednika, akademska zajednica, taksisti… Simboličku podršku demonstrantima pružili su građani mnogobrojnih zemalja regiona i celog sveta.

Protest je počeo 5. juna, kada je grupa građana, revoltirana ugrožavanjem života tromesečne Belmine Ibrišević iz Gračanice, zbog nedonošenja spomenutog zakona, automobilima blokirala izlaz iz garaže zgrade Parlamentarne skupštine i Veća ministara BiH.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta proveli su 15 sati u zgradi, sve do intervencije policije oko 4 ujutro idućeg dana, kada im je omogućen bezbedan izlazak.

Protesti traju do danas.

Cvijanović nije navela šta će vlasti RS da čine sa spiskovima neprijatelja koje su sastavili ovom prilikom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga