Ešton: Rešenje spora oko imena ključ za ulaz Makedonije u EU

"Integracija mora početi od kuće", izjavila je Eštonova u Skoplju

16. apr 2013

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je u utorak Makedoniju da bez odlaganja privede kraju pregovore sa Grčkom u sporu oko imena, jer je to jedini način da napreduje na putu ka EU.

Rešenje spora oko imena, kako je rekla, jeste ključ za ulaz Makedonije u EU.

„Potrebno je da dugogodišnji razgovori o imenu budu dovedeni do definitivnog zaključka bez odlaganja. Ohrabrujem obe strane da iskoriste napore koje je uložio posrednik UN Metju Nimic. Svesna sam da ovo može ići teško, ali ne postoji druga alternativa da bi se išlo dalje. Ovo je jedini način napretka na putu ka EU. EU vas želi videti kao deo Unije, ali integracija mora početi od kuće“, izjavila je Eštonova u Skoplju.

Ešton, koja je posetila Skoplje u okviru balkanske turneje, pozvala je sve političke činioce u Makedoniji da sarađuju, jer samo tako će zemlja moći da odgovori na strateške ciljeve.

„Makedonija mora da nastavi da sprovodi Ohridski sporazum, kontinuirani i inkluzivni politički dijalog i dijalog sa medijima. Evropska unija prati realizaciju dogovora od 1. marta za rešavanje političke krize u zemlji“, rekla je Ešton na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga