ESHR presudio u korist državljanina Srbije po tužbi za zlostavljanje

Oštećenog su policajci pretukli u januaru 2014. godine nakon što su njega i njegovog druga priveli u novosadsku policijsku stanicu, i da su mu pretili

26. jan 2021

Evropski sud za ljudska prava (ESHR) presudio je danas da Srbija treba da plati svom državljaninu Aleksandru Zličiću 2.700 evra na ime nematerijalne štete i 4.000 evra na ime troškova i izdataka zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U predmetu „Zličić protiv Srbije“, sud je jednoglasno presudio da je Srbija prekršila član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman, dok je većinom šest prema jedan presudio da nije prekršila paragraf 1 člana 6, odnosno pravo na pravično saslušanje, saopštio je Savet Evrope.

Zličić, državljanin Srbije sa prebivalištem u Novom Sadu, rođen 1981, tužio je državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdeći da su ga policajci pretukli u januaru 2014. godine nakon što su njega i njegovog druga priveli u novosadsku policijsku stanicu, i da su mu pretili.

On je naveo da im je policija prišla dok su sedeli na klupi i pitala ih da li je u njihovom vlasništvu mala plastična kesa u kojoj se, prema tvrdnjama srpskih vlasti, nalazila marihuana.

Zličić je naveo da je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i da su povrede zabeležene u izveštaju lekara.

Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je odluka domaćih sudova bila dovoljna za otkrivanje kršenje člana Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman.

Sud je međutim naveo da su do takvog zaključka doveli i mnogi drugi faktori, uključujući medicinske dokaze i izjave svedoka.

Zaključak sudija je da je država Srbija prekršila član 3 Konvencije i nesprovođenjem adekvatne istrage, ali i da je Zličić imao pošteno suđenje, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga