Erdogan: Žene i muškarci ne mogu biti jednaki

"Naša religija je odredila mjesto za žene, a to je materinstvo", kazao je Erdogan u Istanbulu pred okupljenim na skupu o pravu i ženama

25. nov 2014

Turski islamsko-konzervativni predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako žene prirodno ne mogu biti jednake s muškarcima.

Erdogan je otvoreno kritizirao feministice, optuživši ih da su protiv materinstva.

„Naša religija je odredila mjesto za žene, a to je materinstvo“, kazao je Erdogan u Istanbulu pred okupljenim na skupu o pravu i ženama, javlja agencija AFP.

„Neke osobe to mogu shvatiti, a druge ne. Ovo ne možete objasniti feministicama jer one ne prihvataju ni samu ideju o materinstvu“, dodao je on.

Šef države je objasnio da se sa ženama i muškarcima ne može postupati na isti način, „jer je to protiv ljudske prirode“.

„Njihov karakter, navike i njihov fizički izgled su različiti. Ne možete staviti u istu ravan ženu koja doji svoje dijete i muškarca“, insistirao je on, javlja Fena.

„Ne možete tražiti od žena da rade sve vrste poslova koje rade muškarci, kao što je bio slučaj u komunističkim režimima“, ocijenio je predsjednik Erdogan.

„Ne možete tražiti da kopaju zemlju, to je u suprotnosti s njihovom delikatnom prirodom“.

Erdoganovu stranku, koja upravlja Turskom od 2002. godine protivnici redovno optužuju da želi islamizirati tursko društvo, naročito ograničavajući ženska prava.

Aktuelni predsjednik, koji je bio na čelu vlade 11 godina prije nego što je u augustu izabran za predsjednika, izazvao je nekoliko puta gnjev turskih feminističkih pokreta pokušavajući da ograniči, bezuspješno, pravo na abortus i preporukom ženama da rode najmanje troje djece.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga