Epidemiološku situacija u Vojvodini nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja

Trostruko veći broj obolelih u odnosu na prethodnu nedelju

03. nov 2020

Tokom jučerašnjeg dana registrovano je 244 novoinficiranih virusom korona, od kojij je čak 162 u Novom Sadu, objavio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine, uz ocenu da je epidemiološku situacija u Vojvodini nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja.

U izveštaju navodi se da je u odnosu na prethodnu nedelju registrovan značajan porast broja registrovanih slučajeva, kao i da dnevni broj registrovanih slučajeva u pokrajini kontinuirano raste od utorka 20.10.2020. godine.

„U ovom trenutku je 1700 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja više nego trostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 975, što je, takođe, trostruko više u odnosu na prethodnu nedelju”, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se i na široku geografsku rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, jer su aktivni slučajevi prisutni u 44 od 45 vojvođanskih opština.

Prema izveštaju, trenutno je u Novom Sadu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, epidemiološka situacija izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja, dok se u ostalim gradovima i opštinama ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja.

„Tokom šest nedelja septembra i oktobra, na teritoriji AP Vojvodine došlo je do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas. Međutim, od 20.10.2020 godine registruje se trend rasta broja registrovanih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije, kao i prelazak u nepovoljnu situaciju u narednom periodu. Epidemijski talas u AP Vojvodini je u toku”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo, ali i da nisu utvrđene promene u broju i načinu zaražavanja kod dece u odnosu na septembar, odnosno “registruju se pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta, koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja odnosno van škole”.

“Još uvek nije registrovano prenošenje oboljenja među decom u školskim uslovima”, piše u objavi Instituta.

Institut apeluje da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga