Epidemiolog Predrag Đurić: Ne komunicira se na pravi način sa građanima, ne treba ih plašiti

"Neophodna je dostupnost svih informacija pravovremeno"

06. apr 2020

Ne mogu da budem siguran da su sve mere koje se uvode donete od strane stručnjaka a da nisu modifikovane od strane vlasti – tako je i u ostalim državama, prosto je nemoguće bez uplitanja politike, rekao je za Dan uživo televizije N1 epidemiolog Predrag Đurić. On je rekao da je komplikovano biti stručnjak unutar tela zajedno sa vlašću, kao i da nije neophodno plašiti građane.

„S jedne strane, svako mora biti pogođen svakim životom koji je izgubljen. Ohrabrujuće je što je broj testova veći nego ranije“, naglasio je na početku razgovora epidemiolog Predrag Đurić, koji je prvi doktor medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja na Univerzitetu u Novom Sadu, a trenutno rukovodi projektom EU koji ima za cilj da pomogne jačanje sistema javnog zdravlja u Ukrajini.

Istakao je da nije zahvalno davati ocene sa njegove strane da li su mere bile pravovremene ili ne.

„Ja sam siguran da su epidemiolozi dali sve od sebe. Srbija ima iskustva sa epidemijama još od Drugog svetskog rata. Mogu samo da pretpostavljam da su kapaciteti za testiranje možda neadekvatni. Do sada je odgovor na epidemiju bio na leđima epidemiološke službe i siguran sam da epidemiološka služba ne može sama da odgovori na sve to i smatram da je prebacivanje na primarnu zaštitu dobro“, poručio je Đurić.

Dok god traje pretnja svaka naredna nedelja je presudna jer ćemo znati više o virusu i o tome koliko su mere bile efikasne, poručuje i dodaje da pretpostavlja da postoji refleksija kao u drugim zemjama gde je došlo do pada zaraženih i preminulih pa se možda stiče utisak da su naredne nedelje presudne.

„Na prvom mestu mnogo je više onoga što se ne zna o virusu. Nisu epidemiolozi oni koji dolaze do svih informacija o virusu, naučno-istraživačke ustanove svakodnevno dolaze do novih podataka“, kaže Đurić.

Na pitanje o leku za koronavirus odgovorio je da se na vakcini radi mesecima unazad i da nam iskustvo govori da je vakcinu moguće pronaći, kao što je bio slučaj i sa drugim bolestima. „Bojim se da možemo govoriti o mesecima a ne nedeljama, ali će vakcina biti pronađena. Vakcina će morati da se prilagođava jer će virus mutarati i menjati se„, zaključio je.

Da li će se virus vratiti na jesen to, ističe Đurić niko ne može da tvrdi“. Setimo se SARS-a koji se vrlo komotno ponašao mesecima. Ostaje nam samo da se nadamo da neće jer nemamo dovoljno dokaza da u to verujemo“, poručio je.

Upitan o merama koje je Vlada Srbije usvojila rekao je da ne sumnja u kompetentnost kolega a i ostalih i da veruje da je sve zasnovano na činjenicama i dokazima. „Ne mogu da budem siguran da su sve mere koje se uvode donete od strane stručnjaka a da nisu modifikovane od strane vlasti. Tako je i u ostalim državama, prosto je nemoguće bez uplitanja politike. Pitanje je kakav je taj prostor koji ima struka“, zaključio je.

„Ja ne znam, mogu samo da spekulišem, ali na osnovu iskustva znam da je komplikovano biti stručnjak unutar bilo kakvog tela u kojem ste zajedno sa vlašću. I stvar je pojedinca i kako on može da se nosi sa pristiscima“, odgovor je na pitanje da li se zaista slušaju preporuke lekara i stručnjaka.

Ono što se pokazalo kao očigledno i sa ostalim epidemijama je da nedostaje snažno globalno upravljanje zdravljem, globalni odgovor na pandemiju i kako mora da se postupa. Uglavnom postoje opšte odluke i preporuke, kojih se pojedinačno pridržavaju države, smatra Đurić.

„Čini se da je scenario dobar a da je upitna režija i u Srbiji je veliki deo mera u skladu sa ostalim zemljama. Uzak je spektar mera koje se mogu preduzimati. Brojni segmenti u Srbiji su jako dobro odgovorili na ovu situaciju. Videli smo da nema mnogo nestašica, da je pomoć starijima dobra. Problem je ta režija odnosno način sprovođenja mera odnosno taj ton koji se upotrebljava. Ne komunicira se na pravi način sa građanima„, dodao je.

Ono što bi trebalo da je odavno napušteno je da se očekuje da se mere ostvaruju strahom, naglasio je Đurić.

„Svaka mera, a ovde postoje teške mere, bilo bi efikasnije i prihvatljivije da se uspostavi dobra komunikacija između građana i vasti. Da se ne primoravaju nego da samovoljno postupaju po merama i siguran sam da veliki broj građana tako postupa. Bojim se da se može dovesti do kontra reakcije, poznavajući mentalitet našeg naroda koji je na neki način slobodarski“, ukazao je.

Građani Srbije i zemalja regiona nisu manje odgovorni od ostalih zemalja, naglasio je Đurić i ponovio je da nije neophodno plašiti ih jer svedočimo da se građani ozbiljno ponašaju u zemljama gde se građani ne plaše. „Voleo bih da se taj ton promeni. Srbija ima dobre stručnjake i neophodna je dostupnost svih informacija pravovremeno„, smatra epidemiolog.

Kad je u pitanju potpuna zabrana kretanja, svaka mera koja se donosi je spoj dve karakteristike – koliko je mera efikasna i kakva je kolaterna šteta sprovođenja te mera. Onaj koji donosi tu odluku sagledava te posledice. „Totalni karantin je efikasan ali mnogo je posledica i to je krajnja mera. Mora biti jasno zašto se ta mera donosi, da li postoji alternativa takvoj meri i slično. Na epidemiolozima ne sumnjam da je veliki pritisak kada je u pitanju ta mera“, kaže.

Naglasio je i da mu se čini da Srbija sledi samo jedan primer dovodeći stručnjake iz zemalja koje su uvodile najrestruktivnije mere. „Pitam se zašto ne dovodimo stručnjake iz zemalja koje su bile jako efikasne, kao na primer Južna Koreja„, zaključio je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga