Epidemiolog: Hrvatska ima bolju situaciju od većine suseda

"Hrvatska ima, međutim, najnižu stopu umrlih koja prema podacima od juče iznosi 14 umrlih na milion stanovnika, dok Srbija ima 19"

28. apr 2020

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i vodeći epidemiolog Krunoslav Capak izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj izrazito pozitivna i da je bolja nego u većini država u susedstvu.

„Imamo svega osam novoobolelih, što je izrazito povoljna epidemiološka situacija… Zato imamo prostora, kredit da popuštamo mere“, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog štaba u Zagrebu.

Vodeći hrvatski epidemiolog izneo je uporedne podatke sa susednim zemljama – Srbijom, Mađarskom i Slovenijom, kao i s onima, kako je rekao, s kojima „Hrvatska voli da se poredi“ – Švedskom, Belgijom i Finskom.

Mi smo na drugom mestu po incidenciji, nižu ima samo Mađarska 274 zaraženih na milion stanovnika, a mi imamo 497 na milion stanovnika. Sve druge imaju puno više – Slovenija 674, Srbija 947, Švedska 1.874, Belgija 4.028″, naveo je on.

Capak je dodao da Hrvatska ima, međutim, najnižu stopu umrlih koja prema podacima od juče iznosi 14 umrlih na milion stanovnika, dok Srbija ima 19, Mađarska 30, Finska 35, Švedska 225, Belgija 622.

„Ovo nisu mere, ovo su rezultati našeg rada koje su ostvarili epidemiolozi, krizni štab, Ministarstvo zdravstva, Vlada, mediji i građani koji su slušali preporuke i držali se mera„, rekao je Capak.

U Hrvatskoj poslednjih dana ima više oporavljenih od trenutno bolesnih. U poslednja 24 časa potvrđeno je osam novoobolelih od korona virusa, 66 se oporavilo, a četiri osobe su umrle, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Od početka epidemije, korona virus potvrđen je kod ukupno 2.047 osoba od kojih se oporavilo njih 1.232, a umrlo 63.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga