Epidemiolog Đurić: U Srbiji je na delu histerija u vezi sa pandemijom (VIDEO)

"Građani su trenutno u kolektivnoj psihozi”

09. jul 2020

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je danas da je u Srbiji na delu “histerija” u vezi sa pandemijom kovida-19 i ocenio da je to posledica gubitka poverenja građana u odluke vlasti.

“Veštačka pauza je nastala u junu. Vlast je promovisala da je epidemija završena. Organizovani su masovni događaji, utakmice, maturske i apsolventske večeri”; rekao je Đurić u Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Kad virus preuzme kontrolu”.

Prema njegovim rečima, vlast treba da izađe pred javnost sa pravim brojevima.

“Bez poverenja građana u politički i zdravstveni sistem, svaka mera je sporna”, kazao je Đurić i dodao da je epidemija otkrila hronične probleme zdravstva i države.

On je rekao da pandemija neće prestati uskoro.

Dodao je da građani treba da pomognu stručnom delu Kriznog štaba da se oslobodi straha od vlasti.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je da je vlast u Srbiji “loš roditelj” jer je prvo uvela rigorozne mere za stanovništvo u borbi protiv epidemije, a potom ih je potpuno relaksirala.

“Da nije bilo izbora, ne bi bilo bujanja epidemije”, kazao je Panić i ocenio da je poverenje između vlasti, struke i građana ključno, ali je u Srbiji “značajno poljuljano”.

“Ne vidim želju, volju i nameru vlasti da se to reši, a građani su trenutno u kolektivnoj psihozi”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojim medijskim nastupima izazvao “bunt građana”.

Panić je rekao da je zdravstvo u Srbiji “siroče” i zatražio smenu ministra Zlatibora Lončara, za koga je rekao da se ne razume u svoj posao.

“Zdravstveni radnici su izgubili poverenje u vlast i u ministarstvo”, kazao je Panić i naveo da je od početka epidemije preminulo 18 lekara i stomatologa, od čega se njih 15 zarazilo na radnom mestu.

Dodao je da je trenutno stanje sa medicinskom opremom “nešto bolje” i poručio vlasti da mora da nauči da “sluša struku”.

Novinarka iz Novog Pazara Amela Bajrović kazala je da su građani morali da “vrisnu da bi ih neko čuo” i dodala da je situacija u tom gradu i dalje teška, ali je atmosfera znatno bolja, zbog velike solidarnosti koja je na delu.

Prema njenim rečima, predizborni skupovi su uticali na bujanje epidemije u Sandžaku.

“Vlast iz nedelje u nedelju sve više vređa ovaj jadni, napaćeni narod. Hoćemo da čujemo istinu, kakva god bila”, poručila je Amela Bajrović.

Voditelj Darko Šper uputio je na kraju emisije javni apel demonstrantima i policiji da obrate pažnju na novinare i da ih ne ugrožavaju u obavljanju svoga posla tokom protesta.

“Ukoliko novinara ne bude na ulicama, nećete znati šta se dešava na našim ulicama”, poručio je Šper.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila povodom privođenja članice UO NDNV-a i novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Prioriteti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga