EP pozvao EU na borbu protiv ruske propagande, Putin ljut

Evropski parlament izražava snažnu kritiku zbog napora Rusije da poremeti evropske integracione procese i sa tim u skladu osuđuje to što Rusija podržava anti-EU snage

24. nov 2016

Evropski parlament (EP) je pozvao Evropsku uniju i njene države članice da učine više u borbi protiv ruskog rata „dezinformisanja i propagande“, što je izazvalo ljutit odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvještaj komiteta, u kojem se još poziva na veće napore da bi se Evropljani odvratili od pokušaja radikalizacije od strane „Islamske države“ prošao je u EP sa 304 glasa za naspram 179 onih koji su bili protiv. Protiv rezolucije su bili članovi EP iz ekstremno desnih i ekstremno lijevih stranka, dok su se mnogi članovi lijevog centra uzdržali od glasanja.

„Evropski parlament izražava snažnu kritiku zbog napora Rusije da poremeti evropske integracione procese i sa tim u skladu osuđuje to što Rusija podržava anti-EU snage, naročito ekstremno desne stranke, populističke snage i pokrete koji negiraju osnovne vrijednosti liberalnih demokratija“ stoji u tekstu.

Sa duboku zamrznutim odnosima na relaciji Istok-Zapad, od kako je Moskva na sporazum EU i Ukrajine odgovorila aneksijom Krima 2014., izvještaj EP optužuje Kremlj za finsiranje brojnih medija u cilju širenja neistina i sponzorisanje euroskeptičnih pokreta širom Zapadne Evrope koji rastu i jačaju.

Odgovorio je ljutito ruski predsjednik Vladimir Putin, poručujući da nakon držanaja lekcija Rusiji o demokratiji Evropa sada pokušava da ućutka one koji nijesu saglasni sa njihovim mišljenjem.

Putin je novinarima u Moskvi rekao da „posmatramo sigurnu i očiglednu degradaciju toga kako se demokratija shvata u Zapadnim društvima, u ovom konkretnom slučaju Evropskom Parlamentu“.

Zastupnici lijevog centra u EP rekli su da nijesu mogli podržati izvještaj, jer kako navode, Rusija nije jedina koja predstavlja takvu prijetnju. Takođe su se protivili tome što je ispalo da su u izvještaju identičan status dali militantima „Islamske države“ .

Ekstremni ljevičari su odbacili, kao su naveli „neo McCarthyism“ koji rizikuje da nanese štetu medijskim slobodama, tretirajući osumnjičene medije kao agente Moksve, dodajući da bi izvještaj mogao podstaći konfrontaciju sa Rusijom.

Jean Luc Schaffhauser, koji je govorio ispred ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen, izvještaj je nazavo „lažljivom evropskom propagandom“.

Ekstremno desni britanski UKIP i italijanski euroskeptični pokret 5-Zvijezda takođe su glasali protiv rezolucije.

Liderka francuskih desničara, Marine Le Pen, kojoj raste popularnost uoči predsjedničkih izbora u aprilu, okrenula se jednoj ruskoj banci da bi finasirala svoju anti-imigrantsku kampanju, navodi Reuters.

Iako istraživanja pokazuju da nije izgledno da bi mogla pobijediti na izborima iduće godine, Le Pen je prošle sedmice u intervjuu za CNN, rekla da su njene šanse za pobjedu porasle pobjedom Donalda Trumpa u SAD, te da će trio Trump -Putin- Le Pen biti „dobar za svjetski mir“. Rekla je i da se više ne osjeća izlovanom te da će njih troje biti ti koji će, kako je poručila „izlovati Merkel i Hollandea“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga