EP: Fajon pozvala Srbiju da sprovede izbornu reformu, a opoziciju da izađe na izbore

"U zemlji koja teži članstvu u EU ne bi trebalo da bude nasilja nad novinarima i zastrašivanja"

31. okt 2019

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon pozvala je Srbiju da primeni konkretne izborne reforme, a opozicione stranke da ne bojkotuju rad parlamenta ni izbore 2020. godine, saopštio je EP.

Na 11. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP), održanom juče i danas u Beogradu, Fajon, kopredsedavajuća tog tela, istakla je da treba hitno primeniti konkretne predloge za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, koji su deo zaključaka prve runde dijaloga srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredstvo EP, navodi se u saopštenju.

Fajon je pozvala sve strane da prihvate poziv Evropskog parlamenta i da se u potpunosti angažuju i konstruktivno učestvuju u predstojećoj drugoj rundi dijaloga vlasti i opozicije. Ona je kazala da je u zaključcima prve runde dijaloga jasno navedeno da su neophodni dalji koraci za poboljšanje izbornih uslova, pre svega, kako se navodi, stvaranje jednakih uslova za sve partije učesnice izbora, uključujući jednak pristup medijima.

Podsetila je, kako se navodi, da predlog Evropskog parlamenta da organizuje dijalog vlasti i opozicije uključuje drugu fazu, posle izbora 2020. godine, u kojoj će fokus biti na poboljšanju političkog dijaloga unutar Skupštine Srbije, uključujući reviziju procedura.

Ona je kazala da Evropski parlament u potpunosti podržava kontinuiranu angažovanost Srbije na putu ka EU i dodala da je dodatni napredak potreban kako bi taj cilj bio ostvaren, pre svega u oblasti vladavine prava, slobode medija, ustavne reforme pravosuđa i po pitanju pomirenja, navodi se u saopštenju.

Navela je da u zemlji koja teži članstvu u EU ne bi trebalo da bude nasilja nad novinarima i zastrašivanja, da je Srbiji potrebno pluralističko medijsko okruženje sa adekvatnim finansiranjem i garancijama za zaštitu novinara, uključujući predstavnike lokalnih medija. Osudila je bilo kakvo mešanje u rad medija i novinara, piše u saopštenju.

Poslanica EP je pozdravila zakazivanje saslušanja u Skupštini Srbije o ulozi i ponašanju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i pozvala sve strane da učestvuju kako bi obezbedile iznošenje jasnih i konkretnih predloga za poboljšanje uloge i ponašanja REM i medijskog okruženja, navodi se u saopštenju.

Fajon je naglasila da je Evropski parlament posvećen dugoročnom partnerstvu sa svim političkim strankama u srpskom parlamentu, kako bi bile prevaziđene sve teškoće koje su, kako se navodi, nedavno rezultirale bojkotom rada parlamenta od dela opozicije.

Ukazala je da parlament treba da bude mesto za demokratsku debatu, gde vladajuće i opozicione stranke treba da budu u mogućnosti da dođu do zajedničkih rešenja.

Ona je naglasila i da je kontinuirana posvećenost Srbije i Kosova dijalogu pod okriljem EU neophodna za stvaranje okruženja za prevazilaženje trenutnog zastoja i postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma, navodi se u saopštenju i dodaje da bi prvi korak bio da vlasti u Prištini suspenduju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga