ENTONI GODFRI: Profesionalni mediji su sada važniji nego ikada

"Istinito izveštavanje o činjenicama je od vitalnog značaja za lidere i za svakog od nas kako bismo bili u stanju da donosimo kompetentne odluke"

17. apr 2020

Poštujem zabranu kretanja i uveliko radim iz svoje kućne kancelarije. To je prostor koji delim sa svojom suprugom, a ona se bavi šivenjem zaštitnih maski.

U tome nije usamljena jer ima i drugih u ambasadi koji to isto rade u slobodno vreme i ponosan sam na njihov doprinos. Teško nam pada što deca nisu sa nama u ovoj situaciji, a i moja porodica je doživela veliki gubitak nedavnom smrću mog oca usled komplikacija izazvanih koronom. Zbog svega ovoga sam sa još više energije usredsređen da činim sve što mogu da se pobedi ovaj virus. I uveren sam da ćemo uspeti – kaže u razgovoru za Danas ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri.

*Kako Sjedinjene Države odgovaraju na epidemiju?

–Epidemija se baš okomila na nas, ali Amerikanci su poznati kao izdržljiv i inventivan narod. Mi smo kao nacija nekako ponosni na tu sposobnost da se oslanjamo na svoje snage i na svoj duh volonterstva. Napori Vlade i privatnog sektora igraju ogromnu ulogu, ali biće potrebno i mnogo požrtvovanosti, velikodušnosti i motivisanosti svakog pojedinca da sve ovo prebrodimo. Svedoci smo i lavovskih napora naše naučne i akademske zajednice da pronađu vakcinu ili neki drugi lek. Problem je strašan ali sam optimista u pogledu sposobnosti naših naučnika i novih tehnologija koje im danas stoje na raspolaganju.

Da biste do kraja shvatili u kojoj meri su Sjedinjene Američke Države pogođene ovim virusom, možete se osloniti i na izvanredno izveštavanje američkih novinara i reportera. Slobodni mediji ističu ono što je dobro, ali i ono što je loše, uključujući i greške koje su napravljene. Ova vrsta odgovornosti je sada važnija nego ikada. Istinito izveštavanje o činjenicama je od vitalnog značaja za lidere i za svakog od nas kako bismo bili u stanju da donosimo kompetentne odluke, a istovremeno nas usmerava da definišemo efikasnije mere kako bismo bili spremni i za buduće pandemije.

*Kako vidite situaciju u Srbiji u vezi sa epidemijom?

–Svaka čast vladi na uvođenju ovako odlučnih i opsežnih mera za zaštitu građana ali i gostiju u Srbiji, poput mene i drugih diplomata. Zatvaranje granica i uvođenje policijskog časa – i to baš kad je privreda imala tako dobre rezultate – nisu lake odluke. Podržavamo mere vlade; ja na tome insistiram i unutar naše ambasade. I rekao bih da podaci pokazuju da su mere efikasne, naravno ukoliko se dosledno primenjuju.

*Kako SAD zajedno sa Evropskom unijom pomažu Srbiji u ovo vreme?

–Sjedinjene Države su svesne da se ovaj virus mora globalno staviti pod kontrolu ili će nastaviti da preti svakoj zemlji ponaosob. Mi smo već najavili paket pomoći Srbiji u vrednosti od 1,35 miliona dolara, a Vašington i dalje prati šta bi još moglo biti potrebno. Prvi deo te pomoći u vidu 6.000 testova na koronu je stigao 10. aprila. Pomoć o kojoj govorim sastoji se od više različitih elemenata, počevši od sredstava koja će omogućiti Crvenom krstu Srbije da kupuje hranu i sredstva za higijenu staračkim i siromašnim domaćinstvima, do tehničke i druge pomoći. Želeo bih da naglasim da je to van onih skoro milijardu dolara pomoći koju su SAD obezbedile za Srbiju u poslednje dve decenije.

Na primer, medicinska oprema koja sada služi za lečenje pacijenata u Nišu je donacija našeg Ministarstva odbrane. Projekti poput ovog, ili naša pomoć u obezbeđivanju obuke i opreme za vaše granične prelaze, pomogli su Srbiji da bude spremna da pruži odgovor na ovu krizu. Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji da pruži taj odgovor i spašava živote ljudi, jer su za to postavljeni temelji zahvaljujući dugoročnoj i svrsishodnoj pomoći SAD i evropskih partnera

Američke firme, poput Majkrosofta, Mekdonaldsa, Koka-Kole, Filipa Morisa i mnogih drugih, pridružuju se firmama iz Srbije dajući novac, opremu i tehničku podršku.

Kao što sam već rekao, ne možemo se osloniti samo na Vladu da reši problem i ponosan sam na ovako masovan odziv privatnog sektora. Što se tiče Evropske Unije, veoma mi je drago što je njena pomoć ovako snažna.

A isto tako i drugih država. Došao sam ovde kao ambasador pre samo šest meseci tako da mi je ova situacija pružila priliku da mnogo više saznam o novijoj istoriji podrške EU Srbiji, uključujući donacije u vrednosti od 200 miliona evra u poslednjih 20 godina samo zdravstvenom sektoru Srbije. Zapravo je EU finansijski pomogla Institut Torlak. Saznanja o razmerama pomoći koja je stizala iz Evropske unije su za mene značajan podsetnik zašto je za Sjedinjene Američke Države tako visoko na listi prioriteta da pomognu Srbiji da ostvari svoj strateški cilj i pridruži se svojim susedima u EU.

Paket pomoći EU od 93 miliona evra biće od ogromne važnosti za pobedu u kratkoročnoj bici protiv virusa, ali i za dugotrajni oporavak koji nam predstoji. Vidimo da se već otvaraju prvi centri za trijažu ispred ovdašnjih bolnica, što finansira EU. Odziv EU pokazuje da joj je stalo do Srbije. Nadam se da i građani Srbije to prepoznaju kao jasan dokaz da je važno da nastave putem punopravnog članstva.

*Šta mislite o predstavljanju Kine i Rusije kao navodno jedinih sila spremnih da se nađu Srbiji u nevolji?

–Nemam ni vremena ni strpljenja da se bavim izborom za najlepši paket pomoći koji se trenutno forsira kako bi se bolje prodavale novine ili privukla veća pažnja na društvenim mrežama. Brojke dovoljno govore. Mnoge države pomažu Srbiji tokom ove krize i sve one zaslužuju zahvalnost. Toliko o tome. Kad smo već kod toga, želim još jednom da se zahvalim Srbiji na pomoći Amerikancima da se vrate kući. Dirnut sam velikodušnošću Vlade Srbije, Er Srbije i mnogih drugih što su nam pomogli u ovoj značajnoj akciji. Vašington vam je takođe zahvalan na ovoj pomoći.

Činimo koliko možemo da pomognemo

–Ambasada je otvorena, mada većina zaposlenih trenutno radi od kuće. Prioriteti su nam da se pobrinemo za američke državljane koji su ovde, za osoblje ambasade i njihove porodice i da činimo koliko je u našoj moći da pomognemo Srbiji – kaže ambasador Godfri.

(Miloš Mitrović, Danas / Foto: usembassy.gov)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga