Enigma o unutrašnjem dugu Makedonije

Javnost u Makedoniji ne zna koliko iznosi ukupni javni dug njihove zemlje. Zna se da je onaj vanjski blizu dvije milijarde eura, ali je nepoznato koliko iznosi unutrašnji dug

06. dec 2012

Javnost u Makedoniji ne zna koliko iznosi ukupni javni dug njihove zemlje. Zna se da je onaj vanjski blizu dvije milijarde eura, ali je nepoznato koliko iznosi unutrašnji dug.

Analize pokazuju da je gotovo pet milijardi eura dugovanje između kompanija i države.

Vlada traži podršku od poslanika za novo zaduživanje u iznosu 38 miliona eura kod Svjetske banke (SB).

„Novac je namijenjen za budžetske potrebe. Opozicija sa podnesenih 100 amandmana pokušava nagovoriti većinu da ovaj put ne glasa za novi kredit“, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

‘Popunjavanje rupa’

Mile Andonov, poslanik SDSM-a, kaže: „Ova vlast s ovim novcem želi popuniti rupe ondje gdje je ostala tanka u budžetu za 2012. godinu.“

Javni vanjski dug Makedonije iznosi oko dvije milijarde eura, ili 30,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Vlada zvanično priznaje dug u iznosu 1.000 eura po stanovniku, što je za deset puta manje nego zaduženost građana Hrvatske.

Ali, bivši guverner Narodne banke Petar Gošev kaže da Vlada ne saopćava koliko iznosi ukupni javni dug Makedonije.

Njegove analize pokazuju da je dug  45 posto BDP-a, ili oko tri milijarde eura.

„Neodrživost našeg duga nije buduće vrijeme, nego sadašnjost. Naš današnji dug je neodrživ. Ako ovako produžimo, dolazimo u težu situaciju, ali već danas naš dug je neodrživ. Zašto je neodrživ? Zato što Vlada već ne izvršava redovno svoje obaveze“, tvrdi Gošev.

Biznismeni reagiraju i upozoravaju na to da se dugovi samo gomilaju.

Kompanije duguju drugim kompanijama, ali i država odgađa plaćanje svojih obaveza privredi.

„Određeni podaci govore da se nivo međusobnih potraživanja u makedonskoj privredi kreće blizu pet milijardi eura. Govorim o podacima od kraja prošle godine. Određeni dio tih dugova je za realizirane usluge ili proizvode javnom sektoru“, smatra Aleksandra Nakeva Ružin, direktorica osiguranja Eurolink.

Zabrinutost građana

Aktuelni guverner Narodne banke Dimitar Bogov nije zabrinut za dugove koje imaju kompanije.

„Važan podatak jeste koliko vremena je potrebno da se dug naplati. Ako vrijeme naplate probija dogovoreni rok, nije dobro. Ako se smanjuje, onda imamo dobre tendecije“, kaže Bogov.

Ministar finansija Zoran Stavrevski tvrdi da je Makedonija među rijetkim zemljama u Evropi koje nemaju problema s javnim dugom i malo su zadužene.

„Naš dug je 30,6 posto BDP-a i četvrti je najniži u Evropi“, rekao je Stavrevski.

Makedonija se u posljednje tri godine zadužila više od milijardu eura. Građane brine da li će zemlja u budućnosti moći vraćati dugove.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga