EMILO PAVLOVIĆ: Vlast proglasila – ratno stanje

Građani nemaju nikakvu obavezu na poslušnost vlasti koja gazi njihova prava i slobode

14. juna 2019

Intervju Jove Bakića NIN-u privukao je pažnju režima, njegovih medijskih derivata i lovaca na plen. Ni Predsednik nije odoleo a da ga ne pomene. Onako usput, Predsednik je pomenuo još i tužilaštvo. Kao, Bakić zagovara državni udar, a tužilaštvo ćuti. Tri stvari tim povodom.

Prva je načelne prirode i glasi: Imaju li građani pravo na pobunu protiv vlasti?

Imaju. Kad vlast ne ispunjava svrhu zbog koje je ustanovljena, ona stavlja sebe u ratno stanje sa narodom. To je klasični uvid političke teorije. Građani nemaju nikakvu obavezu na poslušnost vlasti koja gazi njihova prava i slobode. U nameri da odbrane svoja dobra, građani imaju pravo da se dignu protiv vlasti koja na ta dobra nasrće.

Druga stvar: Da li je Jovo Bakić u intervjuu NIN-u zagovarao oružanu pobunu ili je prigovarao opoziciji?

Biće da je u pitanju ovo drugo. Kao i vlast, i opozicija zna da bude neodgovorna i idiotska. Suština Bakićevog prigovora glasi: Šta ste tražili u zgradi televizije, ako (te večeri) niste želeli da preuzmete vlast? Martovski upad u televiziju nije rezultirao državnim udarom i preuzimanjem vlasti, nego uspostavljenjem kontrole nad građanskim protestom.

Treća stvar. Da li je Bakić u intervjuu NIN-u zloupotrebio slobodu govora?

Može li se autoritarni režim smeniti glasačkim listićima? (foto: MCBG)

Nije jasno u čemu bi se ta zloupotreba sastojala. Jedan od beneficijara i sadašnjeg, ali i bivšeg režima, postavio je pitanje: Čemu Bakić podučava studente? Verujem da ih podučava građanskom držanju i da ne propušta priliku da ih uputi na onu tradiciju političke misli koja insistira na pobuni naroda protiv izopačene i korumpirane vlasti. Podsećati na to pravo nije nikakva zloupotreba slobode govora, a ni ugrožavanje ustavnog poretka. Ustavni poredak ne ugrožava Bakić, nego oni koje Bakić čini predmetom svoje kritike.

Jedno retoričko pitanje na kraju: Može li se autoritarni režim smeniti glasačkim listićima?

Odgovor je – Ne! Glasački listići dobijaju na značaju samo u sistemima koji počivaju na slobodnim i nezavisnim medijima, te slobodnim, poštenim i fer izborima. A to su stvari prema kojima srbijanski režim gaji fundamentalni prezir.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga