EMILO PAVLOVIĆ: Tupi instrument Beograda

Mudri pojac Drecun i izbori na Kosovu

23. maja 2019

Kaže Drecun: Srpski narod je izlaskom na izbore odbranio pravo na opstanak na severu Kosova. Drecun meša babe i žabe. Na izborima su se birali gradonačelnici i na njima se nije odlučivalo o opstanku Srba. Jedino ako su u Drecunovoj fantazmagoriji gradonačelnici izjednačeni sa srpskim narodom, a izbori sa biti il’ ne biti. 

Izlaskom na izbore srpski narod je, nastavlja Drecun, ispoljio snažno jedinstvo sa državom Srbijom. Kakve veze imaju izbori za gradonačelnike tamo nekih opština na Kosovu sa jedinstvom, pa još i sa državom Srbijom? Siguran sam da ni Drecun ne zna odgovor na ovo pitanje. A kako bi i znao, kada je u pitanju najobičnija nacionalistička tlapnja.

Napokon, Drecun poručuje da će srpski narod u narednom periodu probleme rešavati isključivo preko Srpske liste. Pa, čemu, onda, izbori? Čemu, onda, institucije, ako će se problemi rešavati preko Srpske liste. Srpskom narodu na Kosovu izgleda da nisu potrebne ni institucije, ni pravila; ništa od onoga što krasi uređene i civilizovane zajednice. Dovoljna mu je Srpska lista. Plus Drecun.

Izbori na Kosovu su organizovani, jer su gradonačelnici srpskih opština podneli ostavke, a ostavke su podneli jer je Priština uvela takse na robu iz Srbije. Nemam pojma u čijoj se mudroj glavi rodila ideja o ostavkama, ali mi deluje fantastično i sama pomisao da su gradonačelnici u podnošenju ostavke videli sebe u roli važnijoj i značajnijoj od uloge lutka na konopu. 

Problem Srba sa Kosova jeste u tome što nemaju predstavnike koji poseduju integritet, nezavisan duh i i političku samostalnost

Srbima na Kosovu najmanje su potrebni predstavnici svedeni na tupi instrument Beograda.  Potrebni su im predstavnici koji će biti, koliko je to moguće, nezavisni i autonomni i u odnosu na Beograd, i u odnosu na Prištinu. Moraju gledati u pravcu Prištine, jer na Kosovu žive i graditi sa njom – a ne kidati i cepati – institucionalne i svake druge veze. Moraju se, naravno, oslanjati i na Beograd, ali mu se ne smeju podređivati do imbecilnosti. Neće Vučić živeti na Kosovu. Ni Uške Đurić. Ni fani Brnabić. Ni singer Dačić.  Ni mudrac Drecun.

Problem Srba sa Kosova jeste, dakle, u tome što nemaju predstavnike koji poseduju integritet, nezavisan duh i i političku samostalnost. Podneti ostavke, a potom ponovo – iako takse nisu ukinute – učestvovati na izborima (za iste pozicije), zaista nema smisla. Učešće u nečem tako farsičnom i glupom ne može prikriti nikakva dramatična retorika, ma kako snažno nacionalno bila intonirana.

Drecun je uveren da može i tu, na žalost, nema pomoći. Ni njemu, ni Srbima na Kosovu, a ni nama.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga