EMILO PAVLOVIĆ: Svi Srbi pod jednom stranačkom kapom

Živeti poput Zombija, bića lišenog inteligencije i bilo kakve svesti o vlastitim interesima

20. avg 2019

Moj omiljeni crtani lik, Marko Đurić, ne posustaje. U dobroj je formi, ne manjka mu entuzijazma a, bogami, ni pameti. Sve dok istu Vučić nesebično stavlja na raspolaganje ovisnicima o autoritetu, članovima partije i pripadnicima nacije.

Pre neki dan Đurić je, u pravom kosovskom spidu, izjavio da Srbi na budućim kosovskim izborima treba da stanu pod jednu stranačku kapu. Ako pod tom kapom jedni drugima gaze po prstima, neka  se strpe, stisnu zube i budu jedinstveni.

U Srbiji, kaže Marko od Kosova, možemo imati hiljadu i jednu političku razliku, ali ne i na Kosovu. Na Kosovu moramo biti monilitni, jedinstveni i složni.

Daleko od toga da je stranačko-politički pluralizam loš i da prava koja važe za Srbe u užoj Srbiji ne važe i za Srbe na Kosovu. Naravno da važe, samo ne u ovom trenutku i ne sada, kada se, jel, bliže kosovski  izbori. U ovome trenutku Srbima na Kosovu bilo kakav pluralizam može samo da šteti. Zato sa pluralizmom treba pričekati. Barem dok se ne postigne konačno rešenje kosovskog problema.

A dok se do tog rešenje ne stigne, Srbi na Kosovu moraju u odnosu na Albance biti kao jedan, potpuno homogeni i monolitni, a u odnosu na Beograd… Pa, u odnosu na Beograd moraju biti nešto poput Zombija, bića lišenog inteligencije i bilo kakve svesti o vlastitim, separatnim interesima. Naravno, i u odnosu na Beograd, i u odnosu na Prištinu.

Nije jasno zašto Srbi treba da učestvuju na kosovskim izborima, ako iza toga ne stoji njihova odluka da je u njihovom interesu da se uključe u izborni proces, da participiraju u radu kosovskog palamenta, da učestvuju u radu tamošnje izvršne vlasti, da svoje interese, političke, ekonomske, kulturne i druge, ostvaruju (i) preko kosovskih institucija

Na njihovo učešće na izborima trebalo bi, valjda, gledati kao na korak u pravcu integracije u kosovsko društvo. Kao na korak koji – i Srbima, i Albancima – olakšava odgovor na pitanje sa kime činim zajednicu.

Umesto da podstiče Srbe da traže i uspostavljaju kontakte sa akterima na albanskoj civilnoj i političkoj sceni i da ohrabruje prevazilaženje etničkih granica, Beograd čini suprotno. On nastoji da Srbe na Kosovu, preko Srpske liste, što više veže za sebe.  Time samo produbljuje etničke podele i otežava stvaranje funkcionalne kosovske zajednice.

Ni Srbima, ni Albancima na Kosovu nije u interesu da kosovsko društvo bude neintegrisano, a kosovska država slaba. Slaba država nije u stanju da garantuje bezbednost ni Srbima, ni Albancima, niti je u stanju da efikasno štiti bilo čija prava, kako individualna, tako i grupna.

Srbija, međutim, nije zainteresovana da Srbi na Kosovu uživaju ista prava kao i njihovi sunarodnici u Srbiji, pa na stranačko-političko organizovanje na severu gleda kao na nepotrebnu, iritantnu i štetnu aktivnost. Beograd se plaši da bi pojava konkurentskih stranaka mogla, s jedne strane, oslabiti Srpsku listu i, s druge strane, ograničiti njegov uticaj.  Pored toga, mogla bi ugroziti redistribuciju resursa i nekome ozbiljno zgaziti u tanjir.

Da bi to predupredio, Đurić obećava industrijalizaciju i spektakularni  napredak  srpskih sredina na Kosovu, računajući  da će tamošnji Srbi zauzvrat glasati za beogradskog favorita – Srpsku listu.

Drugačije rečeno, od Srba na Kosovu se ne traži nikakvo političko subjektiviranje. Ne, od njih se traži da isključe mozak, da odustanu od građanskih i političkih prava, da stupe u stanje duboke hibernacije, jer tako nalaže nacionalni interes, i Beogradu prepuste da rešava sve (njihove) probleme.

Nema veze što Marko Đurić i čitava beogradska svita, sve sa Vučićem i patrijarhom na čelu, neće na Kosovu živeti ni jedan jedini dan. I nema veze što Albert Gašpar misli da se u Srbiji daleko odmaklo u realizaciji preporuke koju je Marko namenio Srbima na Kosovu.

Tja, valjda je pametnim ljudima i jedan mozak sasvim dovoljan.

(Autonomija, foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga