EMILO PAVLOVIĆ: Spika o ugroženosti Srba

Srbija ne odustaje od toga da Crnu Goru tretira kao svoju guberniju

21. juna 2019

Delikatnost nije odlika srbijanskoga popečitelja za inovacije i tehnološki razvoj. Njegove su izjave često primitivne i nepromišljene. U poslednjoj veli da je režim u Crnoj Gori neprijatelj Srbije. Zašto?

Zato što tamošnji zakonodavac namerava da donese zakon čija rešenja nisu po volji ni srpskoj crkvi, ni srbijanskim vlastodršcima. A ni njemu, inovativnom Brnabićkinom popečitelju.

Da nije ovog zakonskog predloga, već bi se, siguran sam, našlo nešto drugo, veoma upotrebljivo za nacionalističke gusle i spiku o ugroženosti Srba.

Ako predlog zakona bude usvojen, treba ga, poručuje nam ministar, tretirati kao napad na sveto trojstvo – srpsku crkvu, srpski narod i državu Srbiju?

Bilo bi dobro ako bi nam duhovno uznemiren popečitelj objasnio zašto bi usvajanje ovog zakona, na primer, trebalo tumačiti kao napad na državu Srbiju?

Srbija i Crna Gora su dve nezavisne države. To znači da Crna Gora nema ama baš nikakvu obavezu da od Srbije traži saglasnost za bilo šta. Pa ni za donošenje zakona.

Moguće je i da se varam. Ovdašnji nacionalisti, svejedno da li na glavi nose kamilavke, Sherlock hat ili oblak, Crnu Goru smatraju srpskom državom. Problem je, međutim, u tome što se ta država odmeće od srpstva, a sada se, evo, okreće i protiv srpske crkve.

U izjavama crkvenih hijerarha, popečitelja, historiona, rapsoda i koječijih sekretara već duže vreme provejavaju jedva prikrivene frustracije i bes. Ranije zbog odlaska Montenegrina iz smrtonosnog srbijanskog zagrljaja, a sada zbog gubitka instrumenata kontrole i uticaja na zbivanja u susednoj državi.

Srbija i Crna Gora su dve nezavisne države. To znači da Crna Gora nema ama baš nikakvu obavezu da od Srbije traži saglasnost za bilo šta. Na slici: ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović (foto: Beta)

Mizerno i glupo deluju i njihova dociranja o tome kako u dve države živi jedan te isti, pravoslavni narod. Nesposobnost da se nacija pojmi u liberalnom ključu mora da zabrine. Činjenica da je reč o narodima koji dele istu veru i jezik nikako ne može ligitimisati ideju o Crnoj Gori kao srbijanskoj guberniji i starateljskom području.

Ako sutra crnogorski parlament izglasa zakon, Srbija će, kaže popečitelj, morati da reaguje. Ne bilo kako, nego najžešće.

Žestoko bi, valjda, morala da reaguje crkva, ako za to ima valjanog razloga?! Zašto bi žestoko reagovala država, ako su crkva i država odvojene. Druga je stvar ako među njima nikakve odvojenosti nema, ako su kapilarno ispretpletene, pa deluju kao jedan te isti faktor regionalne nestabilnosti.

Postoji, međutim, još nešto što brine ministra – Kosovo.

Šta ako se zbivanjima u Crnoj Gori najavljuju slična zbivanja na Kosovu? Šta ako se sutra za primerom Crne Gore povedu i kosovski vlastodršci? Kako će u tom slučaju reagovati srbijanski državozborci?

Popečitelj nam o tome ništa ne kaže, ali mi znamo. Reakcija Srbije će u tom slučaju biti popovićevski žestoka.

Baš kao što i priliči politici koja je prezrela stvarnost i odbacila razum.

(Autonomija; foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga