EMILO PAVLOVIĆ: Šampioni nemorala

Putevi koji se grade služe da se iz Srbije ode što pre i što dalje

29. avg 2019

Ozbiljna lica, kao što to i priliči ministarkama u vladi Ane Brnabić, Zorana Mihajlović je ovih dana izjavila da za nikoga, ko ne radi za dobro Srbije, nema mesta u SNS-u.

To je lepo rečeno. Nadam da će ministarka, koliko sutra, podneti zahtev da se ukine SNS.

Zašto? Pa, zato što političari nikada ne idu za time da zauzmu pozicije u stranci, a to, onda, važi i za pozicije u državnom i upravnom aparatu, kako bi lakše ostvarivali političke koncepte i dobra za koja se u svojim programima deklarativno zalažu. Ne, njima koncepti i ideologije služe za ostvarivanje privatnih, a ne javnih interesa i dobara.

Doduše, gospođa ministarka bi mogla, kao kontraprimer, navesti svog šefa, koji je do sada, kako sam navodi, otvorio više od 100 preduzeća. Dobro, i to je lepo. Samo, kako to da se niko ne pita šta je sa onih trista preduzeća koja nikad nisu otvorena, jer su sva pažnja i resursi bili usmereni na onih Vučićevih sto. U saldu Vučićeve i SNS-ovske vlasti propuštene prilike i zgubljena dobit se, izgleda, ne računaju.

Tek, na izjavu Zorane Mihajlović treba gledati i iz dva ugla. Najpre, iz ugla razlike u odnosu na prethodne vlasti, a na toj razlici SNS je, da podsetim, gradio svoj moralni kapital koji se sada i na naše oči topi i nestaje. Korupcija, nepotizam, bahato i neodgovorno ponašanje, kllijentelizam, arčenje javnih resursa i eksploataciju vlasti zarad privatnog dobra, sve ono što je, dakle, ranije pripisivano „žutima“ i zbog čega su „žuti“ bili nemilosrdno i javno šibani, sada se prepoznaje i u vlastitoj stranci.

I taman čovek pomisli kako je red da pohvali Zoranu Mihajlović zato što javno govori o tome kako se SNS brzim korakom pretvara u korumpiranu i neodgovornu bratiju, kad Zorana iznenadno upadne u partijski trip, napravi retorički obrt i krene sa relativizacijom – te ne možemo očekivati da u SNS-u budu najbolji ljudi na svetu, te nije realno da u stranci od 600 hiljada članova svaki član bude šampion moralnosti

Ono što gospođa ministarka želi da nam kaže krajnje je jednostavno: i u SNS-u ima pohlepnih, nemoralnih i samoživih stvorenja, kojekakvih političkih hulja i bitangi, ali to su, jel, izolovani i pojedinačni slučajevi koje je stranački radar već registrovao, koje će stranački organi lustrirati i od kojih će se stranka distancirati. Potrebu da se stranka distancira od nemoralnih pojedinaca naročito je važno naglasiti u trenutku u kojem se naveliko priča o izborima. Pročišćena od raznog ološa i moralno regenerisana, stranka će – a to je taj drugi ugao – spremno izaći na izbore i opoziciju još jednom, a zar je nešto drugo i moguće, potući do nogu.

Doduše, radost zbog pobede će, kako sada stvari stoje, biti značajno umanjena zbog najavljivanog bojkota izbora. Bojkot, međutim, neće, po mišljenju gospođe ministarke, umanjiti legitimnost izbora.

Dobro, a šta je to, onda, što izbore čini legitimnim? Da li su to pravila pomoću kojih se izbori organizuju? Naravno da jesu, a pored toga na legitimnost izbora utiče i poverenje u institucije koje upravljaju izborima, otvorenost medija i objektivno izveštavanje o izbornim aktivnostima, spremnost izbornih aktera da učestvuju na izborima, ukoliko su ovi fer, te spremnost samih građana da, bez ikakvih pritisaka i koruptivnih aktivnosti, demonstriraju svoju političku volju.

Teško da izbori mogu biti legitimni ako ih veliki broj građana bojkotuje, a opozicione partije odbijaju da na njima učestvuju. Vlast čiji je legitimitet sporan ne poseduje potreban autoritet, ne oslanja se podršku građana i ne uživa njihovo poverenje. To nije samo problem za ovdašnje vlastodršce nego i za predstavnike međunarodne zajednice. Ni njima, ma koliko ih smatrali podlim i ciničnim, nije svejedno da li njihovi ovdašnji partneri uživaju legitimitet ili ne.

Sve dosad rečeno dobro je poznato i samoj ministarki, ali nju od političkih principa i moralnih načela, kako mi se čini, više interesuje zaposedanje vlasti. Izgleda da putevi koje gradi služe samo za to da se iz Srbije ode što pre i što dalje.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga