EMILO PAVLOVIĆ: Predizborno navlačenje ludačke košulje

"Srbijanska skupština kao istureno odeljenje neke usko specijalizovane psihijatrijske ustanove"

20. feb 2020

Srbija je neobična zemlja, jedinstvena u Evropi. U njoj, recimo, hegemona stranka nema političkog protivnika. Ne da nema dostojnog protivnika, nego ona uopšte nema protivnika.

Malo čudno, je l’te, za zemlju koja se razumeva kao pluralistička i kompetitivna demokratija?! Uzmimo, kao primer za napred rečeno, Đilasa, tu omiljenu naprednjačku ilustraciju za sve i svašta. Po rečima Darka Glišića, šefa egzekutive srpskih naprednjaka, Đilas nije njihov politički protivnik. Ne, Đilas je protivnik normalne Srbije, razvoja i progresa.

Zašto naprednjaci depolitizuju i Đilasa svode na elementarnu nepogodu? Zato što veruju da se na taj način lako mogu rešiti neugodnog političkog oponenta.

Đilas nam, veruju naprednjaci, ne može biti politički protivnik zato što nema program. A pošto nema politički program – a nema ga zato što mi to kažemo – on ne može sa nama, naprednjacima, ni odmeravati argumente na temu boljeg života, privrednog rasta, Kosova, vlažnih snova, autoputeva i evropskih integracija.

Doduše, naprednjaci priznaju Đilasu izvesno „imanje“, ali to „imanje“ je potpuno nepolitička stvar. U pitanju je duboki lični anomozitet prema naprednjačkoj ikoni – Aleksandru Vučiću. Lični animoziteti igraju određenu ulogu u politici, ali svoditi politiku na personalnu srdžbu, razdražljivost i mržnju je glupo. A pored toga je i primitivno, i neodgovorno.

Ako javnim životom dominiraju emocije i privatni sentimenti, onda nam političke institucije ne mogu biti od koristi u, recimo, razrešavanju konflikata. Mnogo pogodnije institucije za to su, onda, određene vrste klinika.

Poenta je, dakle, u sledećem – ako krenete sa depolitizacijom političkog protivnika nemojte se čuditi finalnom činu te operacije – navlačenju ludačke košulje naciji u čije ime, navodno, delujete.

Retoričko je pitanje da li su naprednjaci toga svesni.

Da jesu, onda srbijanska skupština, na primer, ne bi funkcionisala kao istureno odeljenje neke usko specijalizovane psihijatrijske ustanove.

(Autonomija)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga