EMILO PAVLOVIĆ: Pokondirene vesti

Zašto bi nas zanimali intimistički detalji uživalaca vlasti

12. apr 2020

Pre neki dan Vučić je na svom instagram profilu objavio da mu je sin Danilo zaražen korona virusom i mediji su taj podatak istog trena distribuirali širom medijskog prostora.

Dve stvari su tim povodom interesantne.

Prva, da li postoji interes javnosti da bude obaveštena o zdravstvenom stanju sina predsednika Republike? Naravno da postoji. Zdravlje sina, supruge ili bilo kog drugog člana porodice može da utiče na funkcionisanje predsednika države, pa javnost, stoga, ima savim legitiman interes da o takvim stvarima bude obaveštena.

Druga stvar. Kada je vest objavljena, bilo je samo pitanje trenutka kada će se javnim porukama podrške oglasiti, ne baš ovim redosledom, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, Zorana Mihajlović i još neki. Šešelj, na primer.

Da li javnosti ima interesa da zna za njihove poruke? Ne. Javnost ne interesuju i ne treba ni da je interesuju privatne poruke gore navedenih persona, jer te poruke, kao ni zdravstveno stanje sina njihovog stranačkog prijatelja ili koalicionog partnera, nemaju veze sa funkcijom na kojoj se nalaze.

Zašto onda mediji objavljuju takve poruke? Zato što, po mom sudu, njihovi urednici ne umeju da procene šta je, odnosno nije, u javnom interesu.

No, gore navedeni primeri „invazije privatnosti“ u javni prostor nisu usamljeni. Pre neki dan iz medija smo mogli saznati da je ministrki pravde bio rođendan i da su zaposleni u kabinetu ministarki uputili čestitku, dok je novac prikupljen tim povodom „otišao na poklon čestitku njenoj ćerci“.

Treba navesti i slučaj ministra, gore već pomenutog, iz čijeg je kabineta medijima upućen dopis sa imenima i funkcijama ljudi koji su ministru čestitali rođendan. Razumem da je dotičnom rođendan važna stvar, ali zašto bi javnost ili bilo koga izvan najužeg kruga ministrove porodice trebalo da interesuje njegov rođendan?

Provala ovakvih detalja u javni prostor govori o tabloidizaciji medija. Pored toga, govori i o tome da javnost gubi svoj kritički i liberterski potencijal. Mene, a verujem i publiku Autonomije, ne interesuju rođendanski i njima slični intimistički detalji uživalaca vlasti. Ono što nas, kao građane naslonjene na prosvetilteljsku tradiciju, interesuje jeste da se vlast vrši javno, u skladu sa određenim procedurama i da je podložna javnoj debati. Privatne poruke i rođendani nisu sredstva legitimisanja političke vlasti, pre su početak njenog topljenja i nestajanja.

(Autonomija, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga