EMILO PAVLOVIĆ: O generalu koji je uvek bio na pogrešnom mestu

Osuđeni ratni zločinac na čelu "antifašističke kolone"

13. maja 2019

General Lazarević kaže da nikada i nigde ni za jednu smrt nije bio optužen, suđen i osuđen, a da su ga u Hagu teretili zato što nije sprečio proterivanje albanskog stanovništva.

General u intervjuu Politici koristi reč navodno, čime kod čitaoca hoće da stvori utisak da je optužnica protiv njega fabrikovana i da je on u stvarnosti činio suprotno od onoga za šta je u Hagu terećen?

Čitalac, međutim, ostaje zbunjen: zašto general u intervjuu, onda, nije naveo i stvari koje mu idu u prilog?

Mogao je, na primer, navesti neke činjenice. Recimo, koliko je puta intervenisao da bi sprečio proterivanje Albanaca? Koliko je puta sa pištoljem u ruci stao ispred raznog ološa odlučan u nameri da, po cenu vlastitog života, brani pravo Albanaca da ostanu i žive u svojim kućama? Kada je i koliko je etničkih čistača pohapsio i prosledio organima na dalje postupanje? Da li je i koliko je njih osuđeno? Da li je pozvao nekog od tih Albanaca, u čiju je zaštitu hrabro ustao, da u Hagu svedoče u njegovu korist? Da li se neko od njih odazvao? I zašto nije?

Čitalac Politike bi voleo da zna, a zašto da ne, i da li je generalu Lazareviću ikada palo na pamet da, zbog ljudskog nemirenja sa progonima Albanaca, svoje činove i uniformu baci u smeće? Da se ogradi od vojske koja to toleriše i napusti je zauvek?

Od odgovora na ova pitanja zavisi i sud čitaoca o tome da li je za generala Lazevića bilo mesta u defileu “Besmrtnog puka“ u Nišu.

Gde je general bio kada je rulja napadala albansku pekaru u Borči?

Uostalom, čitalac bi generalu mogao da postavi još neka, dodatna pitanja. Recimo, gde je general bio ovih dana kada se rulja okupljala oko nekih pekara, a čiji su vlasnici Albanci?

Gde god da je bio, bio je na pogrešnom mestu. Trebalo je da bude u Borči i da tamo, kao nekad, stane ispred rulje i brani pravo pekara da peče hleb i pravo Albanaca da ukrštaju palčeve i mašu šakama kad god hoće i koliko god hoće.

Jer i to spada u slobodu izražavanja. A ona u ovoj zemlji mora da važi za sve i za svakoga, a ne samo za troprstaše.

Na kraju, čitalac Politike bi mogao i sam sebi da postavi pitanje: kakva je to zemlja i kakvi su to građani, kojima američki ambasador mora da skreće pažnju na nemoralnu praksu?

(Autonomija; foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga